Ansætter sygemeldte: Man bliver ikke rask af at gå hjem

I Asperup ligger Historicum, der producerer historiske kostumer og rekvisitter. Halvdelen af de ansatte på arbejdspladsen har særlige behov.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det hvide silkepapir knitrer, da Annette Herbs lægger den sorte filthue ned i papkassen.

Over 30 eksemplarer af Luthers hue er sendt afsted fra virksomheden på Fyn og ud til resten af landet og udlandet.

I anledning af jubilæumsåret for Reformationen går huerne som varmt brød, og en stigende historisk interesse har givet masser af arbejde med saks og nål på systuen.

quote De arbejder på engagement. I stedet for at bruge deres handicap skal man bruge deres energi. Det er en fantastisk energi, der er i det

Annette Herbs, Indehaver af Historicum

Virksomheden prioriterer at ansætte sygemeldte, fordi de har et større engagement. For netop den sammensætning mener indehaveren er den store styrke i virksomheden. 

- De arbejder på engagement. I stedet for at bruge deres handicap skal man bruge deres energi. Det er en fantastisk energi, der er i det, siger Annette Herbst, der har stiftet virksomheden sammen med sin mand.   

Vokset for hvert år

Siden hun stiftede virksomheden for 12 år siden er den vokset for hvert år. De er nu seks ansatte foruden en elev og en praktikant. Halvdelen af medarbejderne kan ikke passe et almindeligt fuldtidsarbejde.

Virksomheden sælger og udlejer historiske dragter og tilbehør. De syr selv dragterne i hånden og på maskine og bruger tid på at studere dragter og skigge. Primært er middelalderen og renæssancen i fokus.

Her kan man godt få et job, selvom man har en diagnose eller psykiske lidelser. For virksomheden tilpasser hverdagen til den enkelte medarbejder og bruger ansattes handicap som en styrke.

- Man skal sgu ikke sygemelde sig, for man bliver ikke rask af at gå hjem og lægge sig på sofaen. I stedet skal vi kigge på, hvilke opgaver man så kan løse, siger Annette Herbst.

 

Det kan tage op mod halvanden time at pibe en krave, men for Karen Skovdal er det afstressende at arbejde med noget kreativt.
Det kan tage op mod halvanden time at pibe en krave, men for Karen Skovdal er det afstressende at arbejde med noget kreativt.
Foto: Morten Grundholm

En af medarbejderne er 59-årige Karen Skovdal, som er i fuld gang med at pibe kraver. Hun har selv undersøgt, hvordan man stiver stoffet med rismel og pakker kraverne så de kan pibes. Et gammeldags håndværk, som tager op mod halvanden time per krave.

- Det er dejligt afstressende. Det giver mig livskvalitet at have et job at stå op til, selvom det er på nedsat tid, siger hun.

Efter at være gået ned med stress flere gange og tilbagevendende depressioner blev hun sygemeldt i 2009. Et praktikforløb hos Historicum blev til et fleksjob på fire timer om ugen.

Så selvom hun er flyttet til Varde, så er det et arbejde, hun gerne kører til Båring efter.

- Det er så vigtigt for mig at have noget kreativt at arbejde med. Det betyder alt, siger hun. 

Historicum er registreret socialøkonomisk virksomhed, så 35 procent af overskuddet går tilbage til virksomheden.

På systuren leverer de årlig mellem 200 og 300 dragter til forskellige formål og har også leveret tøj til DR's Danmarkshistorie.

Tanja Grøftholdt har brug for ekstra pauser for at kunne klare arbejdet med Historicums webshop og Facebookside
Tanja Grøftholdt har brug for ekstra pauser for at kunne klare arbejdet med Historicums webshop og Facebookside
Foto: Morten Grundholm

På kontoret sidder 31-årige Tanja Grøftholdt. Hun kan godt lide at lege med opslag på FaceBook og står for virksomhedens webshop.

Efter en depression fandt hun efterfølgende ud af, at hun har en psykisk lidelse. Igennem syv år har hun været tilknyttet Historicum og har nu fået fleksjob i otte timer om ugen. Når Tanja bliver skidt, sorterer hun knapper eller vinder garn. 

- De er utrolig large, i og med at jeg blandt andet fik mulighed for at tage en kontoruddannelse på halvt skema, mens jeg har været her. Jeg har yderlige fået lov til at åbne og stå for en pop-up-butik, hvilket var min egen ide. Svaret var; Go ide, det får du så ansvaret for, siger hun.

Giver ti gange tilbage 

I arbejdet med at udvikle markedsføringen kan hun være sig selv og tage de cigaretpauser, hun har behov for. Hun kan holde lidt flere pauser end ellers, for hun bliver hurtigt træt og stresset af for mange indtryk.

En rundvisning på virksomheden eller uro påvirker hende. Det betyder, at hendes dage kan svinge meget og dage, hvor hun ikke yder 100 procent. Men det er der plads til.

- Det betyder, at jeg alligevel kommer afsted og mærker de andres energier. Jeg tror ikke, mange ville acceptere at have mig ansat, så det er dejligt, at her er det acceptabelt, siger hun. 

Virksomheden tager også ud og holder historiske foredrag fra vikingetiden til industriperioden og laver historiske events i samarbejde med skoler og museer over hele landet.

De nyeste tal fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, viser, at lidt mere end hver femte dansker mellem 16 og 64 år har et handicap eller længerevarende helbredsproblem.

Godt hver fjerde af dem vurderer selv, at de har fuld arbejdsevne. Ifølge Anette Herbst er der mange ressourcer at hente for virkomhederne. 

- Der kunne vi lære at tænke virksomhederne som noget andet. Det giver ti gange mere tilbage i den anden ende, hvis virksomhederne tænker anderledes, mener hun.

Oversigt

    Oversigt