Borgmester har fået renoveret hus af håndværkere uden overenskomst

Middelfarts borgmester har gennem flere måneder brugt litauiske byggearbejdere uden overenskomst til renovering af sin bolig.

Borgmester Johannes Lundsfryd Jensens nye hus på Havnegade i Middelfart er ved at blive istandsat. 

Han har dog gennem flere måneder brugt litauiske byggearbejdere uden overenskomst fra firmaet Dariun Lenkutis til at renovere den nye bolig. 

Det skriver Fyens Stiftstidende.

Det var fagforbundet 3F i Middelfart, der opdagede, at håndværkerne var uorganiserede, da de inspicerede byggepladsen tilbage i slutningen af maj. 

- I det her tilfælde var der ikke tegnet overenskomst, eller vilje til at gøre det, fra byggevirksomhedens side. Så orienterer vi selvfølgelig bygherre, udtaler formand hos 3F Vestfyn Sonja Randrup i en skriftlig kommentar til TV 2 Fyn. 

- Om ordregiver er borgmester, lønmodtager, godsejer, mælkeproducent, hotelejer eller restauratør, er ligegyldigt for os.

Borgmesteren blev efterfølgende orienteret om situationen af 3F, hvorefter han stoppede samarbejdet med firmaet den 2. juni. 

quote Jeg er meget ærgerlig over situationen og vil være mere opmærksom fremadrettet

Johannes Lundsfryd, borgmester (S), Middelfart Kommune

Darius Lenkutis bekræfter til Fyens Stiftstidende, at firmaet har arbejdet for Johannes Lundsfryd i hans nye hus siden starten af året.

Fortaler for ordentlige forhold

Middelfarts borgmester har ellers tidligere været fortaler for den såkaldte danske model, der involverede ordnede forhold.

Tilbage i 2013 udtalte han til TV 2 Fyn, at der skulle være et krav om danske løn og ansættelsesforhold for medarbejderne, uanset om opgaven skal løses af udenlandsk arbejdskraft.

- De små lokale håndværkere i Middelfart Kommune skal have opgaverne, når vi bygger nyt eller skal have gjort rent. Vi vil ikke længere se underbetalt østeuropæisk arbejdskraft, der virker som underentreprenører for de store virksomheder. I stedet skal lokale penge gå til lokale håndværkere med ordentlige løn- og arbejdsforhold, sagde borgmester Johannes Lundsfryd (S) dengang.

Det har ikke været muligt at få et interview med borgmester Johannes Lundsfryd (S) i forbindelse med nuværende sag. 

I et skriftligt svar til TV 2 Fyn skriver han:

- Samme dag som jeg blev opmærksom på, at en af mine håndværkere ikke havde overenskomst stoppede jeg samarbejdet. Virksomheden har i øvrigt eksisteret i Danmark siden 2006, skriver borgmester Johannes Lundsfryd (S).

- Jeg er meget ærgerlig over situationen og vil være mere opmærksom fremadrettet.

"Uheldig sag"

Gruppeformand for Socialdemokratiet i Middelfart John Kruse (S) kalder sagen "uheldig" for borgmesteren.

- Jeg synes jo, at det er uheldigt. Men det er en håndværker, der har været i kommunen i mange år, så jeg tænker, at han har handlet i god tro, da han har lavet en aftale med ham, siger John Kruse (S).

Synes du ikke, at man har et udvidet ansvar som borgmester?

- Jo, det er jeg meget enig i. Men jeg tænker jo igen, at når Johannes Lundsfryd skulle bruge nogle håndværkere, så har han jo været ude for at lede efter nogen, og så fandt han virksomheden her.

Lasse Schmücker fra støttepartiet Enhedslisten er derimod mere direkte i sin kritik.

- Jeg tænker, at det som udgangspunkt er en lorte sag og en uheldig sag. Jeg tænker, at selvfølgelig skal man have overenskomst. Det er klart, siger Lasse Schmücker (EL).

Dog er der ikke tale om decideret næse fra Enhedslisten til borgmesteren. Men forventningen fra støttepartiet er, at borgmesteren er grundigere, næste gang han hyrer håndværkere.

- Og det er man nødt til, hvis man vil være fortaler for overenskomster, tilføjer han.

Journalist: Mikkel Skov Svendsen Fotograf: Flemming Ellegaard
Fotograf: Journalist: Mikkel Skov Svendsen Fotograf: Flemming Ellegaard