CO2-aftryk på menuen: Se hvor meget din mad udleder

Ved klimafolkemødet i Middelfart står CO2-udledning på menukortet. De besøgende skal kunne træffe informerede klimavalg om de fødevarer, de bestiller.

Ved klimafolkemødet i Middelfart ser menukortet lidt anderledes ud. 

Der står ikke længere kun en appetitvækkende beskrivelse af maden og en pris i kroner og ører. Nu skal gæsterne også tage stilling til hvor meget CO2, de tager på tallerkenen. 

- Jeg synes, at det er en rigtig god ide. Tit når man spiser ude, så tænker man ikke ret meget i klima. Det er en rigtig vigtig reminder, siger Sarah Uldbjerg, der sammen med veninden skal nyde en frokost på burgerrestaurenten Mauritz. 

Alle madboder og restauranter til klimafolkemødet har beregnet CO2-aftryk på deres retter, så gæsterne selv kan tage stilling til, hvilket klimaaftryk de vil sætte med deres måltid. 

Et oplyst valg

Langt de fleste klimaentusiaster, der har sat kurs mod klimafolkemødet, er vilde med konceptet. For selvom maven knurrer af sult, er det vigtigt med de konkrete informationer, man kan bestille ud fra.

- Jeg synes ofte, at det er ret svært gennemskue, hvad det mest klimavenlige er. Så det hjælper en rigtig meget, når CO2-udledningen kommer på menukortet. Man kan træffe mere reflekterede valg, siger Cecilie Steensgaard.  

Større viden og refleksion om frokostens CO2-udledning er også grunden til, at klimafolkemødet i år har valgt at reklamere med CO2-beregningerne ved indgangen til hver madbod. 

- Klimafolkemødet skal være et sted, der gør folk klogere på de klimavenlige mad. Vi vil inspirere andre til at afprøve de klimavenlige retter, hvis de ikke har prøvet det før, siger bæredygtighedsansvarlig på klimafolkemødet, Jakob Rauff Baumgaard. 

En læring til fremtiden

Hvis det stod til gæsterne på klimafolkemødet, kan CO2-beregningerne blive en normal information, man skal tage stilling til, når man fremover skal på restaurantbesøg. Også selvom man ikke er vegetar.  

- Det er en rigtig fin måde at skabe fokus på CO2 udledningen ved vores fødevarer. Man kan sagtens have nogle kødfrie dage uden at være vegetar, siger Sarah Uldbjerg, inden veninden fortsætter.  

- Jeg tænker jo godt, at man kan være klimavenlig uden at være vegetar. Det er vi ikke. Informationen og CO2-aftrykket, er i stedet en kæmpe hjælp til at blive mere klimavenlig. Hvis man bare udleder 20% mindre, end man plejer, så er man kommet rigtig langt, siger Cecilie Steensgaard.

En holdning, som personerne bag årets klimafolkemøde bakker op om. 

- Man må godt spise kød. Vi skal bare spise lyst kød, og så skal vi sænke forbruget af kød en smule. Vi ønsker ikke at tvinge folk til at afprøve nogle klimavenlige retter, men give dem nok viden til, at de kan træffe nogle oplyste valg, afslutter Jakob Rauff Baumgaard. 

Klimaudfordringerne er generelt et vigtigt emne i Middelfart Kommune. Især de unge er nervøse for klimaforandringerne.