Dan Jørgensen: Jeg var i livsfare

Europaparlamentarikeren og folketingskandidaten for Middelfartkredsen Dan Jørgensen (S) har efter eget udsagn været i livsfare, da en fredelig demonstration i Tyrkiet lørdag udartede voldsomt.

Sammen med en anden europaparlamentariker, Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, var Dan Jørgensen i Tyrkiet med et tv-hold fra DR 2, og de befandt sig på Taksim Pladsen i Istanbul, da alting ifølge politikeren bliver kaos.

- Der er fuldstændig fredelig demonstration. Der står 20.000 mennesker måske. Der er børn og gamle mennesker. Det er helt fredeligt, og så næsten som et lyn fra en klar himmel sætter politiet ind med vandkanoner og gas og alt mulig, siger Dan Jørgensen.

Morten Messerschmidt får tåregas i øjnene, så han ikke kan se, og sammen med Dan Jørgensen og nogle andre demonstranter flygter de ned i en gyde, hvor de er fanget, fordi der for enden er en skrant, med fem meter ned til et betonunderlag.

- Det er ikke for at overdrive, men vi var sgu i livsfare. Det var virkelig, virkelig ubehageligt, fortæller Dan Jørgensen over telefonen.

Ikke opmærksom på risikoen

Der har igennem længere tid været demonstrationer, hvor politiet har anvendt vandkanoner og gas mod demonstranter i Tyrkiet, men det gav ikke anledning til bekymring eller betænkeligheder for det to danske politikere.

Nu siger du, I er nede at lave en tv-udsendelse for DR 2. Men som EU-parlamentariker og folketingskandidat sor Socialdemokraterne, så ved du jo godt, hvad der foregår i Tyrlkiet. Er det ikke så ikke en kalkuleret risiko, når man tager derned, uagtet at man er ved at lave noget for DR 2?

- Prøv at hør, selv hvis jeg ikke havde lavet noget tv-program, kunne jeg sagtens have fundet på at ståe på den plads alligevel. De demokratiske kræfter i Tyrkiet fortjener al den støtte og opbakning, de kan få. Det her er Erdogans, (Tyrkiets premierminister, red.) det er hans styres fuldstændig vanvittige brug af magt, siger Dan Jørgensen.

Men Dan, det er vel forventeligt. Nu har der været optøjer dernede i lang tid, og man ved, hvordan Tyrkiet anvender magt, så I kunne vel have forudset at det kunne ske?

- Jeg må indrømme, at vi gik rundt og interviewede de her folk, og det var både børn og gamle mennesker. Jeg havde simpelthen ikke fantasi til at forestille mig, at politiet skulle gå ind der, på den måde som de gjorde.

Du har vel også set nyhedsudsendelser de sidste par uger. Det foregår jo voldsomt, det ser man hver eneste dag i medierne?

- Jeg tror ikke helt, jeg rigtig forstår hvor du vil hen med dine spørgsmål, altså at man skal lade være med at demonstrere, hvis der er fare for at politiet griber til vold eller hvad? Det er et demokratisk land, skulle det gerne være, ikke, det er en fredelig demonstration. Hvis der skal komme noget godt ud af det her, så må jeg sige, at jeg håber der kommer... Der kommer formentlig ret meget international opmærksomhed på det nu, fordi vi er to europaparlamentarikere, som har været udsat for det, fordi det er jo simpelthen ikke i orden. Tyrkerne lever jo med det her hver dag. At en fredelig demonstration fra det ene øjeblik til det andet kan udvikle sig sådan, det havde jeg simpelthen ikke fantasi til at forestille mig, siger Dan Jørgensen.

Hør telefoninterviewet med Dan Jørnesen ved at klikke på billedet over artiklen.