I det fynske folks tjeneste

Der laves store krukker på Clay

Ny udstilling på Clay: Nogle af verdens største keramiske kunstværker er blevet til på Fyn. Det fejres i Middelfart, endda med royalt bidrag.

Foto: Thomas Mølvig

På Clay, Keramikmuseum Danmark i Middelfart, kan gæsterne lige nu opleve en stor jubilæumsudstilling for Tommerup Keramiske Værksted.

En udstilling, som selveste Dronning Sonja fra Norge i al hemmelighed har bidraget til. Dronningen holdt også åbningstalen, da udstillingen "Store formater - kloge hænder" åbnede søndag den 1. oktober.  

Tommerup Keramiske Værksted

Tommerup Keramiske Værksted har gennem de seneste 30 år opbygget en international særstatus inden for fremstilling af keramisk kunst i stort format.

Læs også Asger Jorn rykker ind på Clay

Clay markerer jubilæet ved at vise en lang række af de værker, der er er skabt på værkstedet.

Et værk som regeres af Esben Lyngsaa Madsen, der for 30 år siden blev daglig leder af det dengang nyetablerede Tommerup Keramiske Værksted. Det gør han sammen med sin hustru, keramiker Gunhild Rudjord.

Store kunstnere med store krukker

At skabe store formater har været en del af Tommerup Keramiske Værksteds varemærke lige siden begyndelsen, hvor keramiker Erik Nyholm lavede verdens største fad - 240 cm. i diameter - i teglværkets tunnelovn.

Et par år senere meldte Peter Brandes sig på banen og begyndte at arbejde med store formater.

Det resulterede i Sevilla-krukken, der blev skabt til verdensudstillingen i Sevilla i 1992, og med sine imponerende 4,68 meter var den på det tidspunkt den største keramiske genstand, der nogensinde var brændt i et stykke.

Peter Brandes Sevilla-krukke står i dag som et væsentligt vartegn ved Clay i Middelfart.

Læs også Stentøjsmesteren Salto hyldes på Clay

Stærk tråd mellem værksted og museum

Museet genåbnede for to år siden efter en omfattende udvidelse under det nye navn Clay Keramikmuseum Danmark.

Her blev der trukket en tråd tilbage i tiden og til Tommerup. Det var nemlig på Tommerup Keramiske Værksted, at idéen om et keramisk museum blev født i 1990. En idé der fire år senere blev ført ud i livet, da Danmarks Keramikmuseum Grimmerhus åbnede i Middelfart.

Derfor er det helt naturligt, at værkstedets 30 års jubilæum markeres på CLAY med udstillingen "Store formater – kloge hænder".

Hemmelig og royal kunstner på Clay

Som en særlig overraskelse har det vist sig, at den norske Dronning Sonja gennem flere år har opholdt sig på Tommerup Keramiske Værksted og her har skabt en stor krukke til udstillingen.

Dronningen kom da også forbi til åbningen den 1. oktober og indviede udstillingen om Tommerup Keramiske Værksted. En udstilling, der rørte hende meget. 

00:26 Luk video

De øvrige deltagende keramikere er: Bente Skjøttgaard, Morten Løbner Espersen, Ingrid Askeland (NO), Pernille Pontoppidan, Gunhild Rudjord (NO), Søren Thygesen, Per Ahlmann og Marianne Nielsen.

Billedkunstnerne er: René Schmidt, Kirsten Justesen, Andreas Schulenburg (D), Hesselholt & Mejlvang, Peter Brandes, Bjørn Nørgaard og Magne Furuholmen (NO)

Udstillingen kan opleves frem til d. 1. april 2018.

Onsdag klokken 17.30 sender Fyn Live med Signe Ryge fra udstillingen. Du kan se med på TV 2/Fyn Nyhedskanalen.