Forsvarer om Dan-Bunkering: Der er intet ulovligt i at handle flybrændstof med russerne

EU-forordning gælder kun salg af flybrændstof til Assad, siger forsvarer Jacob Skude Rasmussen. Forsvarerne vil have frifindelse af både Keld Demant, Dan-Bunkering og Bunker Holding.

Middelfart-selskabet Dan-Bunkering og moderselskabet Bunker Holding har intet forkert foretaget sig. 

Og derfor skal Bunker Holding, selskabets direktør Keld Demant, og Dan-Bunkering frifindes.

Den EU-forordning, som Bagmandspolitiet mener, Middelfart-selskaberne har overtrådt, gælder slet ikke flybrændstof solgt til Rusland.

Det sagde forsvarer Jacob Skude Rasmussen fra Gorrissen Federspiel, da han her over middag procederede sagen som forsvarer for Dan-Bunkering.

I øvrigt ved man slet ikke, om russerne har brugt flybrændstoffet til bombetogter over Syrien, sagde han.

Det kan godt være, at 14 eller flere af de handler med flybrændstof, Dan-Bunkering indgik, havnede hos det russiske forsvar.

Sanktioner gælder ikke Rusland

Men ifølge EU-forordningen gælder sanktionerne kun overfor personer og juridiske enheder i Syrien og den syriske stat. Sanktionerne gælder ikke tredjelande som Rusland, der tog Assads parti, siger forsvarerne.

For det var Assad-regimets egne bombninger af lokalbefolkningen, forordningen ville ramme, siger forsvaret.

Hvis Rusland skulle være omfattet af sanktionerne måtte det samme vel gælde USA og Danmark, der også fløj over syrisk luftrum, lyder argumentet.

Og hvis brændstoffet havnede hos russerne ved man ikke, om det var brændstof leveret af Dan-Bunkering til Sovfracht og Maritime, der blev brugt i Syrien eller flybrændstof fra andre leverandører, som Sovfracht og Maritime også købte ind fra.

Helt grundlæggende mener forsvarene dog ikke, at Dan-Bunkering eller Bunker Holding kan dømmes i sagen.

- Dan-Bunkering har måske været mellemled, men de har ikke ejet brændstoffet, som er blevet fragtet fra leverandør til kunde. Og EU-forordningen omfatter ikke kædeansvar. Dan-Bunkerings ansvar ophører ved levering i de europæiske havne, som brændstoffet afskibes fra, sagde Jacob Skude Rasmussen.

Han kaldte Bagmandspolitiets anklager for frihåndstegning.

- Selv hvis Dan-Bunkering ved uagtsomhed - altså ved en fejl - skulle have eksporteret flybrændstof til russerne til bombning af den syriske befolkning, så er det ikke indeholdt i EU-lovgivningen som en overtrædelse, sagde Jacob Skude Rasmussen.

Desuden ville det være stort set umuligt for Dan-Bunkering at få det russiske forsvar til at oplyse, hvad de skal bruge flybrændstoffet til.

- Det kunne også være til øvelser i Sortehavet, sagde Jacob Skude Rasmussen.

Forsvarets procedure fortsætter onsdag formiddag.