Fund koster kommune millioner

Ved Middelfart er der fundet potteskår fra jernalderen under et vejbyggeri. Det er en guldgrube for arkæologerne, men det kan koste Middelfart Kommune millioner af kroner.

På en mark ikke så langt fra Middelfart går tre arkæologer og graver. Der er fundet potteskår, som muligvis stammer fra jernalderen.

- Det er rigtig interessant, for det er en periode, vi ikke har fundet så meget af herude på Vestfyn. Det er perioden fra 200 til 500 år efter Kristi fødsel, siger Michael Lundø, der er arkæolog ved Odense Bys Museer.

I området ved Aulby ved Middelfart har vores forfædre gravet efter ler til krukker og fyldt hullerne igen med blandt andet husholdningsaffald.

- Det er en ren guldgrube for os med skår og knogler og hvad man nu måtte have tænkt sig at skille sig af med, siger Michael Lundø.

Koster kommune dyrt

Men det er langt fra nogen guldgrube for kommunen. Hele området skal nu undersøges, og det kan koste Middelfart Kommune 1,6 millioner kroner.

- Det er vi ikke særlig stolte af, siger Niels Bebe (V), der er formand for Teknisk Udvalg i Middelfart Kommune.

Museumsloven siger, at det er byggeherren, der skal betale, hvis jorden indeholder levn fra fortiden. Derfor må Middelfart punge ud.

På selvsamme område, som arkæologerne nu går og graver efter knogler og krukker, skal kommunen også igang med at bygge en ny afkørsel til motorvejen.

- Vi føler, vi gør en stor samfundsopgave ved at etablere vejen i forhold til selve infrastrukturen, så vi synes, det er urimeligt, at vi skal afregne hele den store udgift, siger Niels Bebe.

De næste seks uger er Michael Lundø og de andre arkæologer at finde i mudderhullet ved Middelfart.