Fynboer får svar: - Hvad har ukrainerne brug for, når de kommer til Fyn?

TV 2 Fyns udsendte reporter er med ombord på en bus med 20 flygtninge, der lige nu har retning mod Fyn. Flere fynboer står klar med tilbud om husly, men hvordan hjælper de bedst?

Endelig er en fynsk bus sikkert på vej fra Krakow i det sydlige Polen mod Fyn med 20 flygtninge fra Ukraine ombord, der nu søger ly i det fynske. 

Mange fynboer har skrevet til TV 2 Fyn, siden vores reporter og fotograf hoppede med på bussen til Krakow for at følge fynboernes forsøg på at hjælpe ukrainere på flugt. De fleste af de spørgsmål, vores reporter har fået, handler om netop spørgsmålet om husly. Fynboerne er nemlig ivrige efter at slå dørene op for de tusindvis af flygtninge fra Ukraine, der forventes at søge mod Danmark. 

Men hvem skal de henvende sig til?

Svaret til blandt andet Rikke Fulton Wiilsbøl, Jonas Madsen, Mike og Elisabeth Trøjborg, der har spurgt os om netop det, er, at de kan henvende sig til den kommune, de bor i. Sådan lyder opfordringen i hvert fald fra Kommunernes Landsforening. 

De kan også tilmelde sig grupper som: Giv husly til ukrainske flytninge i DK' og Accommodation, Help & Shelter for Ukraine på Facebook og følge med her og tilbyde deres hjælp.

Her kan du se flere svar på nogle af de spørgsmål, I har sendt til os:

Kommunernes Landsforening (KL) har iøvrigt i dag meldt ud, at der allerede nu står 15.000 sengepladser klar til flygtninge i landets kommuner. Det er pladser på tommer institutioner, i idrætshaller eller på lukkede skoler og altså også sommerhuse og andre private boliger, hvor fynboer har fundet plads til flygtninge. 

Danmark forventer at at skulle finde husly til cirka 20.000 flygtninge. Et tal der dog er stor usikkerhed omkring.

- Skal de søge asyl

Dennis Dahlstrøm Nielsen fra Odense har spurgt os om, de ukrainske flygtninge ikke skal indover asylsystemet, eller om de får særstatus, så de frit kan komme til Danmark.

Som det ser ud nu, er reglerne sådan, at ukrainerne kan være her i Danmark i 90 dage, og så er det deres eget ansvar at finde et sted at bo, få mad på bordet og iøvrigt have en forsikring, så de kan modtage lægehjælp.

Vælger de at søge asyl, skal de bo på et asylcenter, hvor de får kost og logi og adgang til lægehjælp.

Udlændinge og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) sagde iøvrigt i går, at regeringen lige nu arbejder på at få vedtaget en særregel, der skal gøre det nemmere for ukrainerne at komme hurtigt i arbejde, få deres børn i skole og i det hele taget hurtigt blive en del af det danske samfund i stedet for at sidde på et asylcenter i lang tid.

Vil du hjælpe Ukraine? TV 2 Fyns redaktion Bemærk guider dig i explaineren her til, hvordan du hjælper bedst.


Der står nødhjælpsfolk klar til at tage imod bussen og de 27 flygtninge, når de kommer til Fyn. Du kan stille flere spørgsmål til vores udsendte, Frederik Zeuner og Rasmus Rask, der forventes at være i Strib fredag formiddag. 

Skriv dit spørgsmål her, så forsøger vi at finde svaret til dig.

Fyn hjælper Ukraine