Hella Joof laver sin nye film på Fyn

Hella Joof optager sin nye film på Fyn. Den handler om pensionslivets sprudlende muligheder. Muligheder som beboere på et seniorbofællesskab kan genkende.

Petanque-kuglerne flyver gennem luften. Der bliver grinet, drillet og fulgt med i spillet, inden gruppen lægger spilleudstyret fra sig og sætter sig op på den fælles terrasse for at nyde en øl i septembersolen med udsigt over Lillebælt. 

Det er en ganske almindelig hverdagsformiddag, men det afholder ikke beboerne i seniorbofællesskabet Teglgården ved Middelfart fra at muntre sig.

De har valgt at bruge livets efterår i et bofællesskab og skabe sig en tilværelse, som skal være fuld af aktiviteter, motion, fællesskab og oplevelser.

- Jeg tror, jeg undgår, at min alderdom går i stå. Jeg tror, jeg kan forblive aktiv. Selvfølgelig så længe, jeg selv vil gribe ud. Det handler om et menneskesyn, men hvis du selv vil gribe ud, så er der uanede muligheder, siger Kirsten Machon, der bor på Teglgården med sin mand Carsten. 

Zoomer man væk fra Middelfart og over til Svendborg, er Hella Joof i gang med at optage sin nye film, der handler om præcis det, som beboerne på Teglgården har kastet sig ud i: Nemlig at træffe et valg og skabe sig en pensionisttilværelse, hvor livet ikke er gået i stå, men skal leves fuldt ud. 

Kirsten Machon er 69 (længst til venstre) og bor sammen med sin mand Carsten Machon på 68 på seniorbofællesskabet Teglgården. 
Kirsten Machon er 69 (længst til venstre) og bor sammen med sin mand Carsten Machon på 68 på seniorbofællesskabet Teglgården. 
Foto: Lasse Beck Frost

Happy Ending

Den nye film hedder Happy Ending, og hele filmen bliver optaget i og omkring Faaborg og Svendborg med støttekroner fra FilmFyn. 

Hella Joof og teamet fra hendes tidligere filmsucces, All Inclusive, står bag komedien, der tager pensionstlykken under kærlig behandling, når de to hovedroller, som spilles af Birthe Neumann og Kurt Ravn, går på pension, bliver skilt og begiver sig ud på en ny opdagelsesrejse i livet. 

- Vi vil lave en smuk og sjov og trist og kærlig og liderlig film om dem, der i folkemunde bliver kaldt ’den grå lagune’. Dem, der har friværdi og rejser med Politiken Plus. Og vi vil eksplorere i den rustne kærlighed og seksualitet og glæde os over, at det aldrig er for sent, og at det, der ligner en tragedie, kan være porten til et nyt, uopdyrket land, siger instruktør Hella Joof i en pressemeddelelse.

Optagelserne på Fyn slutter 6. oktober, men filmen har først biografpremiere 25. december 2018. 

Pensionlivet har ændret sig 

Filmens fokus på netop dén aldersgruppe og deres livsførelse er ikke noget, der har fyldt meget i danske film. Men faktum er, at alderdommen og "gamle mennesker" ikke er det samme, som det var tidligere. 

Det er i hvert fald den opfattelse, Kirsten Machon har, når hun kigger rundt blandt sin egen generation og sammenligner dem med sine egne forældre og bedsteforældre. 

- Der er stor forskel. Jeg er da mere aktiv, end mine forældre nogensinde var. Da min far holdt på arbejdsmarkedet, og min mor gik hjemme, så gik de jo i stå, synes jeg, i forhold til i dag. Men verden har jo også ændret sig, fortæller hun. Hun får opbakning fra sine medbeboere, der sidder rundt om bordet. 

- Ældre mennesker er betydeligt mere aktive i dag og vil gøre noget for deres eget liv. De vil gerne ud og opleve noget og dyrke sport. Det er, hvad jeg oplever, fortsætter Kirsten Machon. 

Hvorvidt Hella Joof har fundet inspiration i et af Danmarks seniorbofællesskaber, vides ikke. Men filmens budskab om, at det aldrig er for sent at starte forfra, og at det sjove ikke nødvendigvis er slut, når man runder de 70, ses tydeligt i det virkelige liv, når man betragter det muntre liv, der foregår blandt menneskerne på Teglgården. 

Der er smæk på pensionslivet i Hella Joofs nye film.
Der er smæk på pensionslivet i Hella Joofs nye film.
Foto: Rolf Konow

Oversigt

    Oversigt