Hemmelighed begravet: Nej til kulegravning af vaccine-sag

Offentligheden vil formentlig aldrig få at vide, hvem der sprang vaccinekøen over sammen med Middelfarts borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S).

Hvem var de personer, der fejlagtigt blev tilbudt en overskudsvaccine sammen med Middelfarts borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S) - og altså fik muligheden for at springe vaccinekøen over og blive vaccineret mod coronavirus allerede nytårsaftensdag sammen med de første plejehjemsbeboere og -ansatte i Middelfart Kommune?

Det vil offentligheden formentlig aldrig komme til at vide, efter at Middelfart Byråd i sidste uge vendte tommelen ned til ideen om en uvildig advokatundersøgelse, der skulle vende hver en sten i den opsigtsvækkende sag.

Forslagsstilleren, løsgænger Paw Nielsen, var den eneste politiker i byrådet, der stemte for forslaget. 22 stemte imod.

- Flertallet har talt, og de andre ønsker ikke at få alle kort på bordet. Jeg syntes, det var en oplagt mulighed for en gang for alle at få al mistanke og rygter manet til jorden, men hele resten af byrådet ønskede noget andet, siger Paw Nielsen.

- Det betyder, at der for altid vil være uafklarede spørgsmål om, hvad der var op og ned, og vi finder aldrig ud af, om der var andre udover borgmesteren, der fik en vaccine, de ikke skulle have haft Jeg ved godt, det kunne have kostet op mod 300.000 kroner at få lavet en uvildig undersøgelse, men det kunne samtidig have aflivet enhver mistanke om, at nogen havde misbrugt sin position, siger han. 

Udbrud efter borgmester-vaccine

TV 2 Fyn har, siden Fyens Stiftstidende i februar afslørede borgmesterens vaccine-skandale, via aktindsigt i både Middelfart Kommune og Region Syddanmark forsøgt at få svar på, om der var andre højtstående personer, der ligesom borgmesteren sprang over i vaccinekøen den nytårsaftensdag på Skovgade Plejehjem.

Vi har blandt andet afdækket, at flere ansatte på plejehjemmet ikke blev tilbudt en vaccination, da borgmesteren blev tilbudt en overskudsvaccine, som "ellers ville være endt i skraldespanden". 

En uge senere blev en ansat syg med corona-virus og det spredte sig. Efter knap tre uger var 35 personer smittet. 19 ansatte og 16 beboere. Tre beboere døde med coronavirus. Udbruddet betød samtidig, at flere af dem, der ikke havde fået vaccinen, måtte vente tre måneder med at få første stik.

Og gennem en rundspørge blandt samtlige borgmestre og kommunaldirektører i de ti fynske kommuner har vi også afdækket, at Middelfarts kommunaldirektør Willy Feddersen var den eneste, der ikke ønskede at oplyse, hvorvidt han var blevet vaccineret eller ej.

Forskellige forklaringer

Middelfart Kommune har haft forskellige forklaringer på, hvordan det endte med, at borgmesteren blev stukket i armen med en Pfizer-vaccine samme dag som de allerførste vaccinationer blev givet på kommunens plejehjem til beboere og ansatte. Først fortalte social- og sundhedsdirektør Irene Ravn Rossavik, at borgmesteren tidligere havde stået på en liste over samfundskritiske funktioner, der gjorde ham relevant at vaccinere. 

Så hævdede Willy Feddersen, at sådan en liste aldrig havde eksisteret. Siden kom det så frem, at listen alligevel fandtes. En liste med navnet på borgmesteren og andre højtplacerede personer i kommunen var blevet indstillet til vaccination stik imod myndighedernes anvisninger. 

I Middelfart Kommunes egen redegørelse om sagen fremgik det, at "alene opfattelsen af, at disse kritiske funktioner snart skulle vaccineres, hos de medarbejdere, der stod for vaccinationerne, har gjort, at der er blevet tilbudt overskudsvacciner til personer, der først senere skulle være vaccineret."

Offentligheden har kun kendskab til borgmesterens fejlslutning, som han også har beklaget. Men hvem der ellers skulle være blevet tilbudt en overskudsvaccine, ser altså ud til at være en information, som formentlig aldrig kommer frem.

TV 2 Fyn har bedt om aktindsigt i den pågældende liste hos Region Syddanmark, som fik listen tilsendt fra Middelfart Kommune. Men vi har fået afslag på aktindsigt med den begrundelse, at der er tale om private helbredsoplysninger, som er undtaget for aktindsigt. Ankestyrelsen, der er klagemyndighed i sagen, bakker op om regionens vurdering, og det har derfor ikke været muligt at afdække spørgsmålet ad den vej.

Den uvildige advokatundersøgelse, som Paw Nielsen havde foreslået, så dermed ud til at være den sidste mulighed, men med byrådets afgørelse ser det ud til, at sagen slutter der.

Næsten to millioner danskere er på nuværende tidspunkt færdigvaccineret. Hvorfor så overhovedet gå op i, hvem der fik den dengang?

- Jeg kan huske, hvordan folk stod i kø for at kritisere de sygehusdirektører i Odense og på sjællandske sygehuse, der havde stillet sig foran i køen. Og det er da lidt spøjst, at man synes, det er i orden, hvis der eventuelt er embedsfolk eller politikere, der har stillet sig foran i køen her i Middelfart. Der var en klar køreplan fra myndighederne, som man burde have fulgt. Også i Middelfart, siger Paw Nielsen. 

Derfor er denne historie vigtig

Oversigt

    Oversigt