I det fynske folks tjeneste

Kæmpebrand koster over 200 millioner

Kæmpebranden på Fredericia Havn 3. februar vil koste skatteyderne mellem 200 millioner og 1,5 milliarder kroner, hvis man vil udbedre den miljøforurening på mindst 4.000 ton kvælstof, der blev udledt i Lillebælt.

Ved branden kollapsede to tanke med gødning og palmeolie sammen.

Beløbet på mellem 200 millioner og 1,5 milliarder kroner er omtalt i et nyt notat udarbejdet for Fredericia Kommune af professor i havmiljø Stiig Markager, Aarhus Universitet, skriver metroxpress.

- Man kan ikke samle kvælstoffet op, når det først er udledt, og det vil være en håbløs gerning at ilte vandet. Det, man kan gøre, er, at man gennemfører tiltag, så man udleder mindre kvælstof. Man kan betale landmænd for at udlede mindre ved braklægning og randzoner. Det, ved vi, koster omkring 50 til 300 kroner pr. kilo kvælstof. Så ender regningen på mellem 200 millioner og 1,5 milliard, siger professor i havmiljø Stiig Markager, Aarhus Universitet til avisen.

Kommunen har varslet et muligt sagsanlæg mod Dan-Gødning for medansvar. Firmaet ønsker ikke at udtale sig, mens politiet undersøger branden.

Ifølge notatet blev der ved ulykken udledt 132 procent mere kvælstof i det centrale Lillebælt end normalt på et år. Og hele ni procent af de 57.222 ton, der udledes på et år i Danmark.