Kæmpeforurening er stadig ikke blevet renset i Lillebælt

I Danmarks største forureningssag i Lillebælt er hverken jord eller hav renset. Professor beskylder Miljøministeriet og Miljøstyrelsen for bevidst at undgå sagen.

Hverken jord eller hav er renset, næsten et år efter godt 12.000 ton gødning og 2.000 ton palmeolie blev udledt i Lillebælt og området i nærheden, efter fem tanke brasede sammen på Fredericia Havn i Danmarks største forureningssag.

En gennemgang af sagens akter viser, at sagen er endt i en lang række møder og advokatbreve mellem kommune, Miljøstyrelsen og firmaerne Dan Gødning og Nagro, der ejer tankene, og som efterforskes af politiet for brud på miljøloven.

Professor i miljøret på Københavns Universitet Peter Pagh beskylder Miljøministeriet og Miljøstyrelsen for bevidst at undgå sagen.

- Sagen fra Fredericia er desværre endt med endeløse udvekslinger af korrespondance mellem kommune og Miljøstyrelsen. Kommunen kan bare afgøre, at der er en miljøskade, men det ønsker Miljøstyrelsen på alle mulige måder at forhindre, for så skal de sidde med sagen. Det gør, at der her et år efter ikke er gjort noget for at rense jord og natur, siger han til metroxpress.

Afgør kommunen, at der er sket en miljøskade, er det ministerens ansvar - og ham, som skal bruge penge på undersøgelser, søgsmål og miljørensningen, der alene for jorden er beregnet til 96 millioner kroner.

Tidligere borgmester Kenny Olsen (V), næstformand i Fredericias miljøudvalg, siger til metroxpress:

- Styrelsen forhaler sagen, der derfor er druknet i bureaukrati. Så jeg er desværre enig. Vi er endt med golde pletter, hvor der ikke kan gro planter.

Socialdemokratiet kalder ministeren i samråd:

- Det er en meget voldsom kritik, som den her førende ekspert rejser af styrelse og Esben Lunde Larsen,« siger Christian Rabjerg Madsen (S) til metroxpress.

Miljøministeren vil ikke udtale sig.

Oversigt

    Oversigt