I det fynske folks tjeneste

Keramikmuseum får historisk samling

Danmarks Keramikmuseum i Middelfart får overdraget ansvaret for 40.000 stykker porcelæn, stentøj og fajance, tegninger og 9000 bøger fra Royal Scandinavia.

00:52

02:19

1 af 3

Royal Scandinavia A/S overdrager sin samling på 40.000 værker af porcelæn, stentøj og fajance til Danmarks Keramikmuseum - Grimmerhus i Middelfart.

Værkerne er fremstillet gennem 235 år på Danmarks betydeligste keramiske fabrikker, Den kongelige Porcelainsfabrik, Bing & Grøndahl og Aluminia. Samlingen rummer blandt andet en 1.70 meter høj figur, som ankommer til Grimmerhus i næste uge.

Ud over de egentlige værker omfatter samlingen også værktøj, støbeforme, flere tusinde tegninger og et bibliotek på cirka 9000 bøger.

- Med overdragelsen af produktsamlingerne til Danmarks Keramikmuseum har vi afsluttet arbejdet med at sikre disse samlinger for eftertiden, siger formanden for Royal Scandinavias bestyrelse, Erik D. Jensen, i en pressemeddelelse.

Værkerne repræsenterer et unikt kapitel i Danmarks kunstindustrielle og håndværksmæssige udvikling samt et vigtigt socialt og kulturhistorisk bidrag.

- Vi har tidligere overdraget virksomhedernes arkiver med historiske data helt tilbage fra 1775 til Danmarks Erhvervsarkiv i Århus og har dermed sikret, at både forskning og formidling får adgang til og nytte af materialet, siger Erik D. Jensen.

Samlingen omfatter foruden værker som Flora Danica, musselmalede kopper, porcelænsfigurer og mågestel også et stort antal stykker af høj kunstnerisk karat. Blandt dem kan nævnes værker af Jais Nielsen, Axel Salto, Lin Utzon og talrige andre samt et tusindtal af daglige brugsartikler.

- Det er fantastisk, at Danmarks Keramikmuseum overlades ansvaret for en så enestående samling, siger museets bestyrelsesformand, Jan Horskjær.

Museet har fornylig haft en stor udstilling med nogle af de værker, de nu får overdraget. Museet har stadig tre kasser med effekter stående i kælderen, som de endnu ikke har fået sendt tilbage, og nu behøver de altså ikke at returnere det.

Besøg Grimmerhus hjemmeside