25. okt. 2021 kl. 8:48

Kommunalvalg i Middelfart: Lokallister kan blive joker i valgkamp præget af velfærdstemaer

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Der bliver næppe kamp om borgmesterkæden i Middelfart. Men et par lokallister og valgkampens temaer kan godt gå hen og blive spændende at følge, mener lokalredaktør.

Selvom der nok ikke bliver meget at rafle om, når borgermesterposten i Middelfart Kommune skal bestemmes, så er der en anden ”joker”, man skal holde øje med under valget. Det siger Sofie Ejlskov Hugger, som er lokalredaktør for Melfar Posten og Fyens Stiftstidende.

- Jeg vil holde øje med de nye lister. Selvfølgelig hvordan de klarer sig til valget, men også hvordan de klarer valgkampen, siger hun. 

Hvad er en lokalliste?

En borgerliste eller en lokalliste er en liste med kandidater til et kommunalvalg, der ikke repræsenterer de traditionelle landsdækkende partier, såsom Socialdemokratiet og Venstre.


De har dermed ikke et ideologisk tilhørsforhold på landsplan og er tit opstået på baggrund af enkelt sager. 

Middelfart er nemlig et eksempel på en kommune med en del lokallister. Her vil borgerne kunne finde hele fire lister på deres stemmeseddel den 16. november: PositivPlus, Frihedslisten, Omsorgsgruppen og Tværpolitisk Anstændighed. Hvor de to sidstnævnte er de nyeste og mest interessante, ifølge Sofie Ejlskov Hugger.

- Hvor mange mennesker får de med sig? Hvor stor en berettigelse har en liste som Omsorgsgruppen?

Læs også: Fra kronprins til bykonge: Hvor trygt sidder Lundsfryd på tronen i Middelfart?
Gå tilbage Del
25. okt. 2021 kl. 8:46

Fra kronprins til bykonge: Hvor trygt sidder Lundsfryd på tronen i Middelfart?

Morten Grundholm

Det bliver formentlig ikke det store borgmesterdrama, når middelfarterne skal til urnerne for at stemme den 16. november. Dog kan det alligevel gå hen og blive spændende, mener lokalredaktør.

Det blev en drømmestart for "Kronprinsen af Middelfart", som Johannes Lundsfryd blev kaldt i Magasinet Danske Kommuner i 2015. Hele 5.333 personlige stemmer sikrede ham borgmesterposten under det seneste kommunalvalg i 2017, hvilket også var det højeste stemmetal i nyere tid i kommunen. 

Højere end forgængeren Steen Dahlstrøm (S) nogensinde formåede i sine 31 år som borgmester i kommunen. Det tyder da også på, at Johannes Lundsfryd snupper fire år mere med borgmesterkæden, hvis man spørger lokalredaktøren for Melfar Posten og Fyens Stiftstidende i Middelfart, Sofie Ejlskov Hugger. 

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at Socialdemokratiet står stærkt i kommunen. Det vil komme meget bag på mig, hvis han ikke kommer til at fortsætte, siger lokalredaktøren. 

Er vaccinesagen en rids lakken?

Socialdemokratiet fik også absolut flertal i byrådet ved seneste valg med sine 14 mandater ud af  25 i alt. Der er endda kommet et ekstra mandat til i valgperioden, efter den tidligere spidskandidat for Dansk Folkeparti, Anni Tyrrestrup, skiftede til Socialdemokratiet. 

Partiets dominans er heller ikke helt ny. De sidste 100 år har Middelfart kun haft fire borgmestre – alle socialdemokrater. Den seneste i rækken er altså Johannes Lundsfryd, hvis popularitet i høj grad også hænger sammen med, at det går godt i Middelfart Kommune, mener lokalredaktør Sofie Ejlskov Hugger. 

- Og han er en dygtig frontfigur, som man lægger mærke til. Borgmesteren er god til at være synlig både på sociale medier og ved at være til stede bredt i kommunen til diverse begivenheder, siger hun tilføjer: 

- Naturligvis en vellidt person, som taler til den brede befolkning og ikke har en masse dårlige sager i rygsækken.

Dog rummer rygsækken den såkaldte vaccinesag. Den 31. december lod den 47-årige borgmester sig nemlig vaccinere mod corona samtidig med landets plejehjemsbeboere. Det kunne Fyens Stiftstidende i foråret fortælle.

- Sagen gav en helt masse debat og fyldte meget på det tidspunkt. Men jeg har ikke fornemmelsen af, at det kommer til at påvirke valget i november betydeligt. Det er dog svært at vurdere, understreger lokalredaktøren.

Johannes Lundsfryd var efterfølgende ude og undskylde på Facebook, hvor han betegnede det som en ”indiskutabel fejl” og tilføjede, at han havde udvist en usædvanlig dårlig dømmekraft.

- Det var jo et smart træk for ham, fordi han på den måde selv kunne styre kommunikationen uden om medierne. Han undlod stort set at svare på kritiske spørgsmål. Men det havde nu klædt ham at gøre det, mener lokalredaktøren for Fyens Stifstidende i Middelfart. 

Svært at se forskel

Regitze Tilma (V), der også var spidskandidat for Venstre i 2017, stiller igen op som udfordrer til Lundsfryd. Selvom der formentlig ikke bliver tæt kamp om borgmesterposten, bliver det interessant at se, hvordan Venstre vil markere sig i valgkampen, ifølge lokalredaktøren. 

- Hvilke områder vil de adskille sig på? Venstre og Socialdemokratiet er enige om langt det meste. De (red. Venstre) er simpelthen afhængige af at komme ud og markere sig på nogle mere centrale og nære emner, såsom ældreområdet, hvis de skal flytte stemmer, siger hun. 

Valgforbund til kommunalvalget 2021 i Middelfart:

  • Venstre og Nye Borgerlige 


  • Konservative og Dansk Folkeparti 


  • Socialdemokratiet og Radikale


  • SF og Enhedslisten 


Når to eller flere partier og/eller lokallister går sammen om at lave et valgforbund, er det en måde at undgå stemmespild og sikre, at partier eller lister kan dele sine overskydende stemmer med dem, de er tættest på.

Tilsvarende konstaterer professor Ulrik Kjær, der forsker i valg på Syddansk Universitet. De forskellige kandidater bør vise tre til fire områder under valgkampen, hvor de vil gøre det anderledes og bedre, ifølge ham.

- Hvis masserne får svært ved at se forskel på, hvad de forskellige kandidater ønsker at gøre i kommunen, vil partierne få svært ved at tiltrække stemmer, siger Ulrik Kjær. 

Et-mandats-partier 

På nuværende tidspunkt er Middelfart Kommunes byråd sammensat af seks forskellige partier, hvoraf fire af dem kun har ét mandat. Det gælder lokallisten Tværpolitisk Anstændighed, Dansk Folkeparti, Konservative og SF. 

Sidstnævntes tidligere spidskandidat Mikkel Dragmose-Hansen (SF) sagde farvel til politik i begyndelsen af august. For to uger siden kunne BT så skrive, at han er blevet idømt 30 dages betinget fængsel for blandt andet at have videregivet billeder af stærk seksuel karakter

- Det er for tidligt at lure, hvilke konsekvenser det kan have. Det er mere interessant, hvor meget Morten Thomsen når at markere sig under valgkampen, siger lokalredaktøren fra Fyens Stiftstidende, Sofie Ejlskov Hugger, om SF's nye spidskandidat i Middelfart. 

Konservatives spidskandidat og ene mandat i byrådet, Morten Weiss-Pedersen, bliver sandsynligvis genvalgt, spår lokalredaktøren. 

- Der ikke noget, der peger på andet. Han er en erfaren politiker. Om de (red. Konservative) så kan hive et mandat mere hjem, det må tiden vise, siger Sofie Ejlskov Hugger. 

Tiden må også vise, om Radikale Venstre formår at komme tilbage i byrådet. Ved seneste kommunalvalg måtte partiet sande, at der ikke var stemmer nok til at sikre et mandat i den nuværende valgperiode, og her var skuffelsen ikke til at skjule. 

Fakta om Middelfart Kommune

Indbyggertal: 39116


Befolkningsudvikling fra 2020 til 2021: 263


Borgmester: Johannes Lundsfryd (S) siden 2018. Genopstiller


Antal pladser i byrådet: 25

  Socialdemokratiet: 15

  Venstre: 6

   Dansk Folkeparti: 1

  Tværpolitisk Anstændighed: 1

   Konservative: 1

   SF: 1


 - Jeg tror godt, at de kan komme tilbage. Det er måske et af de steder, hvor der godt kunne blive flyttet et mandat fra socialdemokraterne, siger Fyens Stiftstidendes Sofie Ejlskov Hugger. 

Meget er endnu uvist her tre uger før valget. Lokalredaktøren har dog et bud på, hvad hun vil holde øje med under valgkampen. 

- Jeg vil holde øje med listerne, og hvor meget de kommer til at betyde for debatten? Kommer de Radikale Venstre ind? Og hvordan klarer SF sig med en ny spids? 

Det er nogle af de spørgsmål, lokalredaktøren ser frem til at følge. 

En udfordring for lokallister

Ved det seneste valg var 16 procent af de opstillede lister i Danmark lokale, mens kun 3 procent af pladserne i landets kommunalbestyrelser endte med at gå til kandidater fra lokallister. Det tyder på, at det kan være sværere for dem at blive valgt ind.

- De kommunale mønstre begynder at ligne de landspolitiske mere og mere, siger professor Ulrik Kjær, der forsker i valg ved Syddansk Universitet.

Alligevel er lokalredaktør Sofie Ejlskov Hugger spændt på at følge lokallisterne og deres indflydelse under valgkampen i Middelfart. Hvor stort et publikum har en liste som Omsorgsgruppen med Johnny Ancher i spidsen egentlig?

- Omsorgsgruppen har allerede været ude og skabe noget debat. De går til valg på, at der skal være mere fokus på handicappede og udsatte. Et emne, der godt kan være noget i, hvis de rammer nogle vælgere, der føler sig oversete af det nuværende byråd, siger hun og tilføjer:

- Men lige nu er det svært at lure, hvad de kan komme til at betyde. De er ikke så etablerede endnu.

Fakta om Middelfart Kommune

Indbyggertal: 39116


Befolkningsudvikling fra 2020 til 2021: 263


Borgmester: Johannes Lundsfryd (S) siden 2018. Genopstiller


Antal pladser i byrådet: 25


  Socialdemokratiet: 15

  Venstre: 6

  Dansk Folkeparti: 1

  Tværpolitisk Anstændighed: 1

   Konservative: 1

   SF: 1

Dog blev 27,8 millioner kroner afsat til det specialiserede børne- og voksenområde under efterårets budgetforhandlinger 2022. Selvom det ikke dækker hele hullet på området, eller løser udfordringerne i budgettet fremadrettet, er det en løsning i den rigtige retning.

- Det kan blive en udfordring for en liste som Omsorgsgruppen, der har det som sin primære – og næsten eneste – mærkesag, siger lokalredaktør Sofie Ejlskov Hugger.

At gå til valg på en enkelt sag, er også et typisk kendetegn for lokallister, ifølge valgforsker Ulrik Kjær.

- Og det kan jo blive være en udfordring i en valgkamp. For hvad vil de så på andre områder?

En anden interessant spiller

Lokallisten Tværpolitisk Anstændighed med Jens Andersen i spidsen er den anden interessante spiller, som lokalredaktøren vil holde øje med under den kommende valgkamp i Middelfart.

- De bliver især spændende at følge, fordi den store profil Paw Nielsen er skiftet til dem, siger hun.

Som nummer tre på deres liste finder man nemlig Paw Nielsen, der ellers blev valgt ind som byrådskandidat for Enhedslisten, men altså siden hen har skiftet til Tværpolitisk Anstændighed.

Listen ønsker – ligesom Omsorgsgruppen - fokus på dem, der normalt ikke kommer til orde i byrådssalen. Det skriver de i en pressemeddelelse fra den 21. september. Her skriver de også, at Middelfart Kommune er mere end bare Middelfart by. 

De tre vigtigste temaer

Lokalredaktør Sofie Ejlskov Hugger giver sit bud på, hvilke tre emner der kommer til at fylde mest i valgkampen i Middelfart kommune - og hvorfor:


Ældre:

- Det er et bud på et velfærdsområde, som godt kan ende i højsædet ved det kommende valg. Ældreområdet er særligt interessant i Middelfart Kommune, da kommunen er en del af den såkaldte velfærdsaftale, hvor den er blevet sat fri af nationale regler på ældreområdet. Det projekt kommer til at fylde i den kommende valgperiode. Og sideløbende kører der også en debat om kvaliteten af den kommunale pleje, så det emne er allerede en del af valgkampen.


Byudvikling:

- Der bliver bygget en masse i Middelfart Kommune, hvilket har sat gang i diskussionen om de grønne områder. Hvornår skal man prioritere nye boliger, og hvornår skal man prioritere de bare pletter og naturen? Det er en diskussion, der fylder mere og mere. Eksempelvis er der uenighed om, hvorvidt der skal bygges på den gamle oliegrund i Strib og på bueskyttebanen på Adlerhusvej i Middelfart.


Socialområdet:

- Debatten om, hvorvidt der bliver gjort nok for de udsatte, fylder en del. Og lokallisten Omsorgsgruppen er for eksempel opstået, fordi der i nogles øjne har manglet fokus på udsatte grupper. Ligeledes er det en stor overskrift i budget 2022, at der blev afsat millioner til at dække underskuddet på området. Det kan i sidste ende få konsekvenser for flere af lokallisternes mulighed for at markere sig ved det her valg.


Hvis du er mere nysgerrig på de vigtigste emner i Middelfart Kommune, så kom til valgfolkefest på Kulturøen den 4. november. Aftenen er arrangeret i samarbejde med Fyens Stiftstidende. 

13. dec. 2024 kl. 11:13
Tophistorie
Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Nu bliver det billigere at køre over Storebæltsbroen - men kun for nogen

LYT
Del
Link
kopieret!

Fra årsskiftet bliver det 45 kroner billigere at krydse Storebæltsbroen for både person- og varebiler - hvis du betaler i betalingsanlægget.

Det vil fortsat være billigst at bruge de automatiske løsninger med nummerplade eller brobizz, men forskellen bliver fra årsskiftet mindre.

- Det er godt nyt for dem, der kun sjældent skal over broen i bil og derfor ikke har en automatisk betalingsløsning, siger transportminister Thomas Danielsen i en pressemeddelelse.

Nedsættelsen af kontantpriserne vil forlænge tilbagebetalingstiden på gælden i A/S Storebælt med omkring et år, så Storebæltsforbindelsen forventes at være gældfri i 2035.

13. dec. 2024 kl. 11:26
borger.dk

Fynsk by får millioner til kystsikring

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er millioner af kroner på vej til Faaborg-Midtfyn Kommune til gavn for kystsikring og sikring mod stormflod i fremtiden.

Staten sender 11,1 millioner kroner til Sydvestfyn som en del af States Kystpulje. Det fortæller miljøminister Magnus Heunicke (S) til TV 2.

Pengene skal blandt andet gå til en højvandsmur og stormflodsporte, skriver TV 2.

I alt har otte projekter fået del af puljen og er udvalgt, da de lever op til krav om kystbeskyttelse, der bygger på naturbaserede løsninger, som er inspireret af naturen og leverer miljømæssige, sociale og økonomiske gevinster.

Flere af projekterne kræver dog en langt højere pris for at blive etableret, end hvad staten kan give.

13. dec. 2024 kl. 6:00
Tophistorie
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Unge mænd lavede vanvittig manøvreStorebæltsbroen med politibil i bakspejlet

LYT
Del
Link
kopieret!

Tre unge mænd skal fredag stå ret foran en dommer i Svendborg efter en manøvre, der udsatte dem selv og andre trafikanter på Storebæltsbroen for fare.

Retssagen finder sted mandag den 16. december, mens den hensynsløse kørsel fandt sted i sommeren 2022.

Her kom de tre mænd kørende over Storebæltsbroen med en politibil bag dem. Politiets tilstedeværelse i bakspejlet gjorde tilsyneladende den dengang 18-årige fører nervøs.

Derfor orkestrerede han noget, der minder om et spil twister i en bil, der kørte med 110 kilometer i timen.

Byttede plads

Den 18-årige fik manden på passagersædet til at holde rettet, mens han selv kravlede om på bagsædet og fik passageren på bagsædet til at overtage førersædet.

Alt dette foregik, mens bilen fortsatte ganske slingrende med de 110 kilometer i timen.

Alle tre mænd i bilen er tiltalt for særlig hensynsløs kørsel, da de på den ene eller den anden måde medvirkede, fremgår det af et anklageskrift, som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i.

Bilen blev stoppet, og en blodprøve viste, at den oprindelige fører var påvirket af THC, hvilket sandsynligvis er årsagen til, at føreren blev nervøs over politiets tilstedeværelse. Desuden havde han ikke medbragt sit kørekort.

Går efter fængsel

Anklagemyndigheden løfter i anklageskriftet sløret for, at man vil gå efter bøder og fængselsstraffe til de tiltalte. Desuden ønsker anklageren, at alle tre i bilen frakendes retten til at køre bil ubetinget.

Det betyder, at byretten kommer til at behandle sagen som en domsmandssag, hvor to civile skal hjælpe dommeren med at kommer frem til en afgørelse.

Det er endnu uvist, hvordan de tiltalte forholder sig til anklagerne mod dem.

13. dec. 2024 kl. 10:59

Mistænker social dumping i seks ud otte virksomheder

LYT
Del
Link
kopieret!

Seks virksomheder i Odense har pådraget sig Skattestyrelsens opmærksomhed, da der er mistanke om social dumping. I alt besøgte styrelsen og Arbejdstilsynet otte virksomheder i Odense. Kun i to ud af de i alt otte besøg blev der ikke fundet indikation på snyd.

Kontrollerne er sket i forbindelse med Skattestyrelsens og Arbejdstilsynets landsdækkende aktion. Det er den ottende i år.

Skattestyrelsen har i forbindelse med kontrollerne fokus på, at især udenlandske virksomheder og ansatte afregner korrekt skat og moms til Danmark.

Yderligere kontrol

- Virksomhederne, vi kontrollerer, er udvalgt, fordi vores oplysninger om dem indikerer, at der kan være problemer med social dumping. I Odense fandt vi problemer i seks af de otte virksomheder, vi besøgte. Og dermed seks virksomheder, der potentielt er med til at skabe unfair konkurrence, siger Ernst O. Nielsen, der er funktionsleder i Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

De seks virksomheder kan alle se frem til yderligere kontrol, så Skattestyrelsen kan opgøre skat og moms korrekt for virksomhederne og deres ansatte.

- Når vi skal se nærmere på seks virksomheder i Odense, skyldes det, at vi enten denne gang eller ved tidligere kontroller har oplevet uregelmæssigheder i lønregnskabet, som vi skal have set nærmere på. Samtidigt er der indikationer på manglende indbetaling af arbejdsudlejeskat, ligesom der skal kigges nærmere på skattepligtsforhold, siger Ernst O. Nielsen.

Alle seks virksomheder er i byggebranchen.

13. dec. 2024 kl. 10:18

Nu skal omstridt sag om dyrebeskyttelse i landsretten

LYT
Del
Link
kopieret!

Er et tidligere olieberedskabslager i Strib yngle- og rasteområde for vandsalamander og flagermus?

Det mener Arno Kristiansen, der er formand for foreningen BioBevar, at have beviser for.

Omvendt mener Planklagenævnet ikke, at der er nogen oplysninger, der støtter op om det.

Sagen blev afgjort i Odense Byret. Her fik BioBevar byrettens ord for, at nævnet havde tilsidesat undersøgelsespligter, da lokalplanen skulle godkendes.

Planklagenævnet har nu anket dommen til Østre Landsret.

13. dec. 2024 kl. 8:50

Kommune svarer på kritik om problematisk asfaltering

LYT
Del
Link
kopieret!

Skovhusevej i Assens Kommune kom i fokus, da Erik Hjælm Hultquist, der har hus på vejen, kunne fortælle om problemer med den nye asfaltbelægning.

Men der er ikke fejet noget ind under asfalten, hvis man spørger Jane Christine Willander, der er afdelingsleder for Vej og Trafik i Assens Kommune.

Læs også: Ny asfalt skaber store problemer for Erik: - Hvorfor gør de det?
Gå tilbage Del
12. dec. 2024 kl. 7:03

Ny asfalt skaber store problemer for Erik: - Hvorfor gør de det?

På Skovhusevej i Aarup i Assens kommune er der lagt ny asfalt - vel og mærke uden beboerne på vejen er blevet informeret.

En af dem er Erik Hjælm Hultquist, som nu bor på en grund, der er lavere beliggende end vejen. Det skaber blandt andet problemer, når der kommer vand.

- Jeg er nødt til at lægge noget ekstra på min grund for at få vandet til at løbe ud og ikke ind i huset, fortæller han.

Erik Hjælm Hultquist forklarer videre, at han ikke mener, vejen fejlede noget som helst, inden det nye lag asfalt blev lagt ovenpå.

Beboerne skal selv betale for eventuelle skader eller omlægninger på deres grund.

TV 2 Fyn arbejder på en kommentar fra Assens Kommune.

Erik Hjælm Hultquists problem er blandt andet, at kommunen har lagt fem centimeter ekstra asfalt ovenpå den gamle asfalt, hvilket betyder, der kommer en højdeforskel mellem vej og hus.

En højdeforskel, der betyder, at vand løber ind i blandt andet hans hus.

Jane Christine Willander forsikrer dog om, at Assens Kommune vil afhjælpe problemet ved at filføje kantopfyldning.

13. dec. 2024 kl. 8:20
Local Eyes

Politi rykkede massivt ind i villakvarter

LYT
Del
Link
kopieret!

En anmeldelse om skydevåben fik Fyns Politi til at rykke massivt ind i et villakvarter i Munkebo torsdag aften.

Det skriver fyens.dk.

Fredag morgen fortæller vagtchefen ved Fyns Politi til mediet, at anmeldelsen gik på, at en mand i Rosendalen skulle være i besiddelse af våben. Ifølge vagtchefen blev der sendt “et passende antal ressourcer for at løse sådan en slags opgave”.

På adressen mødte de fremmødte betjente og hundepatruljer manden, der angiveligt skulle være i besiddelse af våben. Vagtchefen ønsker ikke at bekræfte, om der rent faktisk blev fundet et våben.

Manden blev løsladt kort tid efter.

Det har fredag morgen ikke været muligt for TV 2 Fyn at få en kommentar fra Fyns Politi.

Local Eyes
13. dec. 2024 kl. 7:41
Fyn
Malene Marie Oldenborg

TV 2 Vejret tror på hvid jul - DMI gør ikke

LYT
Del
Link
kopieret!

På manges ønskelister op til jul står sne øverst.

Snakken om de små hvide fnug, der enten romantisk daler fra himlen og lyser landet op eller hvirvler alt ind i et inferno af dårlig sigtbarhed, er ikke til at komme uden om i juletiden - hvad enten man håber eller ikke håber på hvid jul.

Vi er nu over halvvejs mod juleaften, og TV 2 Vejret og Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) har hvert deres bud på, om vi får hvid jul i år.

Temperaturene stiger

Ifølge DMI svinder chancerne for hvid jul betydeligt ind efter weekenden, hvor temperaturene stiger.

Vagthavende meteorolog Mette Wagner kan se vejrforholdene frem til 20. december. Hun kan man andre ord ikke 100 procent udelukke hvid jul i år.

- Men idet jeg kan se temperaturer mellem seks og ti grader, ser det på nuværende tidspunkt ikke ud til det, siger hun til Ritzau.

Anderledes optimistiske er TV 2 Vejret.

Chance for hvid jul

Her kigger man nemlig på den amerikanske model GFS, og den lader lige nu til at sende et lavtryk med sne hen over Danmark den 23./24. december.

- Med prognoser, der viser hvid jul, holder vi humøret oppe på TV 2 Vejret og sætter hvidjulsbarometeret et procentpoint op til 12 procent chance for landsdækkende hvid jul, skriver TV 2 Vejret.

Chancen for lokal hvid jul er dog højere, erkender meteorologerne på TV 2 Vejret.

Det er 24 år siden, at Danmark senest havde landsdækkende hvid jul. Det kræver, at minimum 90 procent af landet har hvidt underlag under fødderne.

Helt så længe siden er det dog ikke siden, fynboerne senest kunne fejre jul i hvide klæder. Det lod sig gøre i 2021, hvor 75 procent af danskerne oplevede hvid jul.

13. dec. 2024 kl. 6:14

Ventetid til udredning på sygehusene er igen som før corona

LYT
Del
Link
kopieret!

Ventetiden for udredning på sygehusene er tilbage på et niveau som før coronapandemien.

Det oplyser Indenrigs- og Sundhedsministeriet baseret på nye tal for udredning af patienter på sygehusene.

Knap otte ud af ti patienter - 79 procent - bliver nu udredt inden for udredelsesretten, der giver patienter ret til at få undersøgt, hvad de fejler inden for 30 dage.

Til sammenligning var det tilfældet for 71 procent af patienterne ved udgangen af 2022.

Under corona voksede ventetiderne til udredning på sygehuset, og det er blandt andet den pukkel, sygehusene nu ser ud til at være kommet ud på den anden side af.

13. dec. 2024 kl. 5:00
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

På dette tidspunkt titter solen frem - her er dagens vejr

LYT
Del
Link
kopieret!

Dagen starter skyet, men henad formiddagen får vi lidt eller nogen sol. Temperaturen vil befinde sig på mellem nul og tre grader dagen igennem.

Det holder tørt, og vinden vil være svag fra syd, oplyser TV 2 Vejret.

I aften og i nat falder temperaturen til omkring frysepunktet, og vinden tiltager og bliver let fra syd.

12. dec. 2024 kl. 22:29

Kommune har stadig svært ved at overholde loven i afdeling, der tvangsfjerner børn

LYT
Del
Link
kopieret!

Langeland Kommune har stadig svært ved at overholde loven, når den sagsbehandler børnesager og dermed for eksempel tvangsfjerner børn.

Det fremgår af et notat fra en task force, der ellers skulle hjælpe kommunens familieafdeling med at blive bedre til at overholde loven.

Det fik i dag social- og boligminister, Sophie Hæstorp Andersen, til at kalde udviklingen i kommunen for utilfredsstillende i et samråd om Langeland Kommune.

Her fortalte ministeren også, at hun arbejder på lovgivning, der skal gøre det muligt at tvinge kommuner som Langeland til at få sine børnesager behandlet i større og mere velfungerende kommuner.

12. dec. 2024 kl. 21:53
Fyn
Jens Kirkeby/Ritzau Scanpix

Skadedyrsbekæmper advarer om ækelt kræ under dynen

LYT
Del
Link
kopieret!

Når mørket falder på, og de fleste har lagt sig under dynen, pibler en ubuden gæst frem i hjemmet.

De små skægkræ er i fremmarch, og krybene har de senere år fundet plads i mange danske hjem.

TV 2 har talt med en række skadedyrsbekæmpere fra hele landet, som dagligt bliver kontaktet af fortvivlede borgere, der har problemer med skægkræ.

- Når man først har 20 stykker under dynen, så bliver man ret fortvivlet, siger Martin Saaby, der er administrerende direktør hos virksomheden Skægkræ.dk.

Martin Saaby uddyber, at han i perioder får tre til fire henvendelser om dagen, der kun drejer sig om skægkræ.

- Jeg har også talt med flere, der står op om natten med lommelygte og støvsuger og forsøger at suge 30 skægkræ op. Næste nat kan de så gøre det samme, tilføjer han.

Voksende udvikling gennem årene

Det er ikke kun skadedyrsbekæmperne, der oplever, at skægkræene vækster.

Elisabeth Paludan, der er chefkonsulent i Miljøstyrelsen, fortæller, at der er undersøgelser, der viser, at skægkræ er et voksende problem.

- Og når vi spørger rundt, lyder det som om, at det er ved at være rimelig almindeligt at have skægkræ derhjemme, siger hun.

Videncenteret Bolius fik i december 2023 lavet en undersøgelse, der viste, at 14 procent af de adspurgte havde haft skægkræ i deres bolig. Det var en stigning fra otte procent i januar 2022 og blot fire procent i december 2020.

Peger på papkasse-problem

Skadedyrsbekæmperne, som TV 2 har talt med, peger alle på, at papkasser sandsynligvis kan være årsagen til spredningen af skægkræ.

Den samme konklusion har Elisabeth Paludan. Hun påpeger, at papkasser med varer, der eksempelvis er bestilt over internettet, kan være årsagen.

- Vi køber mere og mere på nettet, som bliver sendt til os i papemballage. På den måde kommer skægkræ ind i vores hjem, siger Elisabeth Paludan.

Skægkræ spiser pap, papir og bøger, men kan også leve af tekstiler som bomuld og silke.

Modsat insektet sølvfisk, som skægkræ nemt kan forveksles med, kan skægkræ trives mange steder, forklarer Martin Saaby fra Skægkræ.dk.

- Folk ser dem typisk i mange rum. Lige fra senge til køkkenskabene. De er bare mere aggressive og større, og de kan leve af flere forskellige ting end sølvfisken.

Svær bofælle at skille sig af med

Har man først fået insektet inden for hjemmets fire vægge, kan det være en svær opgave at få skægkræet til at flytte igen.

Ifølge undersøgelsen fra Videncentret Bolius svarer 58 procent af dem, der har haft skægkræ i deres bolig det seneste år, at det ikke er lykkedes at slippe helt af med dem.

Men hvis man gerne vil forsøge at holde skægkræene på afstand, så opfordrer Bolius til, at man forsøger at holde sit hjem rent, undgår at lade madrester stå fremme og måske endda forsøge at sprøjte med almindelig insektspray.

Men hvis det ikke hjælper, kan det i nogle tilfælde være nødvendigt med hjælp fra skadedyrsbekæmpere.

- Det er rigtig, rigtig svært selv at komme af dem uden professionel assistance, hvis der er mange, siger Martin Saaby fra Skægkræ.dk.

På Miljøstyrelsens nye hjemmeside, Insekttips.dk, kan man også finde information om, hvordan man kan slippe af med skægkræ.

12. dec. 2024 kl. 21:25

HCA Airport lægger hus til udvikling af krigsmateriel

LYT
Del
Link
kopieret!

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har valgt at donere 17 millioner kroner til, at danske og ukrainske dronevirksomheder fremtidigt kan få unik hjælp til forretningsmodning, adgang til testfaciliteter og meget andet.

Planen er, at det skal drives af Odense Robotics og CenSec med HCA Airport som omdrejningspunkt.

Borgmester i Odense, Peter Rahbæk Juel, kalder det “en meget flot bevilling”.

Og også Søren Elmer Kristensen, der er CEO i O-Robotics, ser frem til at få virksomhederne engageret og involveret i projekter.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her