Lydia kalder det en skændsel: Højhuse hører ikke til på landet

Borgere fra Strib-rådet arbejder i disse dage på højtryk med indsigelser mod den lokalplan, der kan bane vej for et boligbyggeri med seks-etagers højhuse i et naturområde på landet. Udvalgsformanden kalder højhusene for et nyt spændende boligtilbud.


- Det bliver er en skændsel for området, siger Lydia Krag Hansen og sætter koppen hårdt i bordet.

Der bliver skænket kaffe, spist kanelkage og talt med store bogstaver ved det runde havebord på gårdspladsen hos Lydia Krog Hansen på Billeshavevej udenfor Strib på Vestfyn.

- Nu skal vi have mindet folk om at fristen for at indsende indsigelser er tæt på, siger Arno T. Kristiansen.

De tre højhuse vil kunne ses i det åbne land.  Visualisering: Living Development.
De tre højhuse vil kunne ses i det åbne land. Visualisering: Living Development.

LIVE EVENT PÅ FACEBOOK

Der er møde i aktionsgruppen som repræsenterer borgermodstanden mod Middelfart Kommunes planer om at etablere et nyt boligområde med blandt andet tre højhuse i seks etager. De skal placeres på den skovbeklædte grund, som Lydia Krag Hansen og hendes mands landejendom, ligger ved siden af.

- Fra højhusene vil de med en kikkert kunne følge med i alt her på gårdspladsen. Det bryder vi os da ikke om, det siger Lydia Krag Hansen.

Et særligt naturområde

Lydia Krag Hansen har boet med sin familie på gården siden 1974 i fredelig sameksistens med den hidtidige noget usædvanlige nabo: et olieberedskabslager med syv kæmpe underjordiske olietanke.

Olieberedskabslagret blev nedlagt i 1999,  men er stadig indhegnet og aflåst for offentligheden. Til gengæld har naturen på det 6,2 hektar store område fået lov at tage over.

Sådan forestiller bygherren Living Development sig de buede seks-etagers huse
Sådan forestiller bygherren Living Development sig de buede seks-etagers huse

- Området er sprunget i skov, og det vrimler med dyreliv derinde , siger Niels-Erhardt Sørensen, som også er med i aktionsgruppen mod højhus-planerne.

Ifølge Niels Erhardt Sørensen er der blandt andet set grævlingepar, de sjældne grønspætter, natugler og masser af flagermus.

- Det ryster mig, at Middelfart Kommune, der kalder sig grøn, vil tillade, at der fældes skov for at bygge nyt. Det var ikke gået for os andre, siger Niels-Erhardt Sørensen fra Røjleskov, det område sydøst for Strib, hvor den tidligere olieberedskabsgrund ligger.

Møde i aktionsgruppen mod højhusene. Indsigelsesfristen mod lokalplanen udløber onsdag den 9 juni. Foto: William Borst Lorentzen
Møde i aktionsgruppen mod højhusene. Indsigelsesfristen mod lokalplanen udløber onsdag den 9 juni. Foto: William Borst Lorentzen

Parkeringskældre i tidligere olietanke

Sælgeren af grunden, Foreningen af Danske Olieberedskabslagre, solgte den til bygherren Living Development efter et udbud . Bygherren ser muligheder i det historiske, kuperede og grønne område. 

Blandt andet vil man udnytte de tidligere olietanke til parkeringskældre under højhusene. Og sikre at området vil forblive grønt ved at holde bebyggelsesprocenten på 30. 

 Men det beroliger ikke Niels Erhard Sørensen fra Røjleskov.  

- Jeg tror ikke, der bliver et træ tilbage, hvis de først begynder at bygge her, siger han.

Fakta om byggeprojektet

Stribs nye vartegn?

Venstres Regitze Tilma, der er formand for Teknik- og miljøudvalget i Middelfart kommune, kalder byggeprojektet for spændende i en tid med stor efterspørgsel på nye boliger i Strib.

- Vi har rigtig meget lav og ensartet parcelhusbebyggelse i Strib. Der er behov for nye boligtyper gerne tæt på naturen. Ved at bygge højhuse bliver der netop plads til mest mulig natur på grunden, mener Regitze Tilma.

quote Der er behov for nye boligtyper gerne tæt på naturen. Ved at bygge højhuse bliver der netop plads til mest mulig natur på grunden .

Regitze Tilma, Formand, Teknisk udvalg Middelfart, Venstre

Hun vil ikke tage endelig stilling til byggeprojektet før hun har læst de indstillinger der måtte komme til lokalplanen, der er i høring. Høringsfristen udløber onsdag den 9 juni.

Venstrepolitikeren bor selv lige i området og vil få udsyn til højhusene, hvis de bliver en realitet.

- Måske kan højhusene ligefrem blive Stribs nye vartegn?, siger Regitze Tilma.

Fakta om olieberedskabsgrunden

Vil skæmme hele området

På gårdspladsen hos Lydia Krag Hansen udløser tanken om højhuse som Stribs nye vartegn nærmest kuldegysninger.

- Det vil skæmme hele landområdet. Vi har valgt at bo på landet. Hvis man vil bo i højhus kan man jo flytte til byen, siger Lydia Krag Hansen.

Sammen med Niels Erhardt Sørensen indsamlede hun i efteråret over 300 underskrifter mod højhusbyggeriet. Siden fulgte Facebookgruppen "Vi vil ikke have højhuse i Strib" med  næsten ligeså mange modstandere.

Lydia Krag Hansen og Niels Erhard Sørensen startede i efteråret underskriftsindsamlingen mod højhuse i det grønne område. Foto: William Borst Lorentsen
Lydia Krag Hansen og Niels Erhard Sørensen startede i efteråret underskriftsindsamlingen mod højhuse i det grønne område. Foto: William Borst Lorentsen

Nogen mener, at den nedlagte olieberedskabsrund helt bør udlægges til naturområde og gøres tilgængelig for befolkningen. 

Andre kæmper i stedet for at undgå højhusene i området, som allerede er udlagt til boligomåde – dog kun med to-etagers byggeri.

quote -Vi har hørt bygherren sige, at projektet ikke kan løbe økonomisk rundt med mindre, der bygges højhuse. Det ryster mig, hvis det er penge, der skal afgøre fremtiden for vores område.

Niels Erhard Sørensen

Ikke imod udvikling

Er det ikke bare jer der tænker for traditionelt og ikke vil se mulighederne i et nyt moderne boligbyggeri her ?

- Vi er ikke imod udvikling af området - tvært imod, siger Arno T. Kristiansen fra aktionsgruppen, og fortsætter:

- Vi synes da, at mange flere skal have mulighed for at bo tæt på naturen. Men der findes  masser af muligheder for at lave spændende lavt byggeri i et par etager. Vi er imod højhuse, fordi det ikke passer til området.

Vi er ikke imod udvilking af området. Der kan sagtens laves spændende,  LAVT byggeri, mener Arno T. Kristiansen fra aktionsgruppen.  Foto: William Borst Lorentzen
Vi er ikke imod udvilking af området. Der kan sagtens laves spændende, LAVT byggeri, mener Arno T. Kristiansen fra aktionsgruppen. Foto: William Borst Lorentzen

Foreløbig er der dog ikke noget, der tyder på, at der kan findes et alternativ til højhusene, mener Niels Erhardt Sørensen.

- Vi har hørt bygherren sige, at projektet ikke kan løbe økonomisk rundt med mindre der bygges højhuse. Det ryster mig, hvis det er penge, der skal afgøre fremtiden for vores område, slutter Niels Erhard Sørensen.

Bygherren Living Development Aps har ikke ønsket at lade sig interviewe til TV 2 Fyn. 

Oversigt

    Oversigt