I det fynske folks tjeneste

Middelfart: Sådan scorer vi de statslige arbejdspladser

Kommunernes kamp om arbejdspladserne er gået i gang, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen har meldt ud, at der skal udflyttes tusindvis af statslige arbejdspladser.

Johannes Lundsfryd og Middelfart Kommune har gaflet en afdeling af Skat. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix og TV 2/Fyn

I krig og kærlighed gælder alle kneb, og lidt på samme måde er det, når det gælder kommunernes kamp om at få gaflet nogle af de tusindvis af statslige arbejdspladser, som skal udflyttes fra hovedstaden. 

I sin tale ved åbningen af Folketinget slog statsminister Lars Løkke Rasmussen fast, at regeringen til december vil fremlægge en plan, hvor den flytter tusindvis af arbejdspladser ud af København. Den melding betyder, at flere kommuner nu vil kaste sig ind i kampen for at få fat i arbejdspladserne.

I Middelfart har kommunen tidligere med succes fået mere end hundrede arbejdspladser, siden første udflytningsbølge af statslige arbejdspladser blev meldt ud i oktober 2015.

Middelfart Kommunes borgmester Johannes Lundsfryd (S) mener, at det kræver et langt sejt træk og en kulturændring at gøre sig lækker, så man får hevet arbejdspladserne i hus. 

- I Middelfart prøver vi at være fremme i skoene og læse situationen, før vi byder os til. Især er det vigtigt, at kommunen er fleksibel og rykker hurtigt, også selvom det betyder, at der skal svares på en henvendelse i eksempelvis en juleferie, forklarer Johannes Lundsfryd.

Læs også Løkke lover job i provinsen: Et sted på Fyn ligger lunt i svinget

Fem råd fra borgmesteren

Borgmesteren har fem gode råd til de kommuner, som vil gøre sig lækre og score de statslige arbejdspladser:

  1. Brug netværket - både det politiske, erhvervsnetværk og i organisationerne.
  2. Vær fleksibel og ryk hurtigt. Også selvom det betyder, at der skal reageres i en ferie.
  3. Vend kulturen fra myndighedstilgang til servicetilgang. Det er vigtigt, at kommunen ikke bare siger ja eller nej, men er opsøgende og tænker serviceminded.
  4. Når arbejdspladserne er i hus starter arbejdet. Den nye virksomhed eller organisation skal føle sig velkommen, og derfor skal man også hjælpe med, at der er job til ægtefæller samt skole og uddannelser til børnene. 
  5. Gør det godt første gang. Det gør kommunen attraktiv næste gang, at der skal placeres arbejdspladser.

I Middelfart Kommune har man ikke særligt fokus på at få fat i statslige arbejdspladser, og det er de samme råd, der gør sig gældende, hvis det handler om at få private arbejdspladser til kommunen. 

Efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen tirsdag fortalte om planerne for udflytning af arbejdspladser, indkaldte Johannes Lundsfryd kommunen administrationen til et møde for at få sat gang i charmeoffensiven.

- Nu er vi igang med at tænke over, hvad der kunne give mening. Desuden er vi i dialog med resten af Trekantområdet for sammen at kunne løfte i flok på det her område.

Læs også Her er Christiansborgs fynske hemmeligheder