I det fynske folks tjeneste

Middelfart sparer penge ved at passe på miljøet

I Middelfart Kommune har 60 borgere fået tilbudt gratis thermografering. Det betyder, at Energiselskabet Trefor kommer hjem til familierne og måler husene igennem for kulde, der siver ind og varme, der siver ud.

Gratis thermografering af 60 huse i Middelfart afslører, hvem der fyrer for gråspurvene.

Sparer flere tusinde kroner

Der bliver udarbejdet en større energirapport for hvert hus, der viser, hvad husejerne kan spare i energiforbrug ved forskellige energiforbedrende investeringer i huset.

Anders Troelsen fra Nørre Aaby er ved at modernisere sit gamle hus, som han også har til salg. Han glæder sig over at thermograferingen hjælper. Ikke kun for klimaet, men også for at gøre hans eget hus mere attraktivt.

"Da vi overtog huset, var der en varmeudgift på 24.000 kroner. Efter at jeg fik skiftet vinduerne, røg vi ned på 17-18.000 kroner om året," fortæller boligejeren.

Lokal vækstpakke

Pilotprojektet med de 60 huse er lavet, for at kommunen kan se, om der med fordel kan samles arbejde nok i energiprojekterne til at håndværkere kan byde ind på en bunke forbedringer på én gang.

For borgerne betyder det en renere samvittighed i forhold til miljøet og et mere værdifuldt fremtidssikret hus. For håndværkerne betyder det arbejde. Altså en slags lokal vækstpakke i en tid, hvor byggeriet skriger på nationale vækstpakker.

Miljøkravene strammer til

Fremtidige nybyggere kan godt forberede sig på at finde den store energiberegner frem. 1. januar skærpes reglerne for nybyggeri. Så skal alle nye huse være i den såkaldte energiklasse 1 - også kaldet lavenergihuse. De samme krav gælder først nationalt i 2015. Som den første kommune på Fyn starter Middelfart fem år før.