I det fynske folks tjeneste

Nu starter retssagen: Unge ætset af at drikke på Bubbas - 21-årig kræves fængslet

En 21-årig mand er anklaget for at have tilsat ætsende væske til drikkevarer og efterfølgende have serveret dem på Bubbas Sportsbar i Middelfart.

Mindst fem unge blev ætset i halsen efter at have drukket på Bubbas i Middelfart.

"Legemsbeskadigelse af særlig rå, brutal eller farlig karakter".

Sådan lyder anklagen mod en 21-årig mand fra Fredericia, når Retten i Odense på torsdag tager hul på retsmøderne i den opsigtsvækkende sag fra sommeren 2016, hvor flere unge mennesker blev ætset i halsen efter at have drukket alkohol på Bubbas Sportsbar i Middelfart.

Torsdag starter retssagen ved Retten i Odense.

Sagen startede i juni sidste år, da Fødevarestyrelsen kunne fortælle Fyns Politi, at de havde modtaget en anmeldelse fra en gæst, der havde oplevet skader i hals og svælg efter at have drukket på Bubbas.

Han er tiltalt for vold over for flere forskellige mennesker ved at have tilført deres drikkevarer et kemisk stof

Maria Fanø-Fredeløkke, anklager, Fyns Politi

Efterfølgende blev yderligere to personer, der havde været gæster på Bubbas samme nat, indlagt på OUH med ætsninger i hals og svælg. 

I anklageskriftet, som TV 2/Fyn er i besiddelse af, er der anført fem personer, der alle har drukket den ætsende væske med skade til følge.

Tilført efter flaskerne blev åbnet

Efterforskerne fra Fødevarestyrelsens rejsehold og Fyns Politi undersøgte efter anmeldelsen blandt andet 20 uåbnede flasker, der blev hentet på Bubbas.

- Den første mistanke gik på, at det var drikkevarernes beskaffenhed, der gav skaderne. Men vi kunne ret hurtigt udelukke, at det skulle stamme fra producenten, siger Maria Fanø-Fredeløkke, der er anklager ved Fyns Politi og sidder med Bubbas-sagen. 

Efterforskningen har siden da fokuseret på, hvad skaderne så kunne skyldes.

Læs også Gæster på fynsk bar indlagt med ætsninger

- Og det er i bund og grund det, som sagen handler om, siger Maria Fanø-Fredeløkke, der går efter en fængselsstraf til den 21-årige mand. 

Anklageren kan på nuværende tidspunkt ikke fortælle, om den tiltate 21-årige på gerningstidspunktet var gæst på Bubbas eller om han var på arbejde den pågældende aften. 

Muligvis industriel maskinopvask

Den 21-årige mand er ifølge anklageskriftet sigtet for fire forskellige forhold, der alle foregik natten til den 26. juni 2016 mellem klokken 00.30 og 05.00 på Bubbas Sportsbar.

- Han er tiltalt for vold over for flere forskellige mennesker ved at have tilført deres drikkevarer et kemisk stof og for fareforvoldelse. Derudover er han også tiltalt for at tilsætte det her stof uden at kende doceringer og for at lade dem stå, så enhver gæst på Bubbas har haft adgang til det og derved kunne have kommet i fare, siger Maria Fanø-Fredeløkke. 

Hun fortæller, at doceringen af det kemiske stof, der ifølge anklageskriftet muligvis er industriel maskinopvaskemiddel, var så høj, at havde en gæst drukket hele flasken, kunne det havde medført livsfare.

Betegnelsen 'muligvis industriel maskinopvaskemiddel' har ifølge anklageren bund i undersøgelser og tekniske beviser fra Beredskabsstyrelsen.

- Deres teknikere har isoleret komponenterne, og det svarer cirka til kaustisk soda. Men det er et bevistema, så det er op til retten, om den med tilstrækkelig stor sikkerhed kan sige, at det er det, forklarer Maria Fanø-Fredeløkke.

Læs også Mystiske ætsninger undersøges

Gjort med forsæt 

Ifølge anklageskriftet er der flere forskelige ofre, der alle er blevet forurettet på forskellige måder.

- Retten skal vise, hvor langt hans forsæt har rakt. Er det den her person, der har gjort det - og hvis det er, hvad har hans forsæt så været? Hvad har han forestillet sig? Og hvilke personer har han forventet kunne komme til skade? Det skal retten afgøre, siger Maria Fanø-Fredeløkke.

Hun påpeger, at sagen er atypisk på den måde, at der en del af anklageskriftet, der handler om, at han har gjort det med den viden, at nogen kan komme til skade. 

- Ikke blot har han gjort det, han har gjort det med viden om, at nogen kan komme til skade ved det. Det er i hvert fald det, vi mener, siger Maria Fanø-Fredeløkke.

Læs også Bubbas lover bevillingsnævnet bod og bedring

Om det findes bevist, er op til Retten i Odense, når sagen begynder på torsdag.

Anklageren forventer, at der falder dom i sagen fredag eftermiddag.

Bubbas lukket

Efter flere dårlige sager om overtrædelse af restaurationsloven, beskyldninger om salg af lattergas til mindreårige, naboklager om støj og altså hele sagen om ætsninger, besluttede indehaveren af Bubbas, Mike Juhl Jensen, i august i år at lukke den ellers populære bar med øjeblikkelig virkning.

Det gjorde han blandt andet også, fordi Bevillingsnævnet i juni trak den udvidede åbningstid til klokken 05 i weekender tilbage. 

Afgørelsen indebar, at Bubbas ikke måtte udskænke stærke drikke efter klokken 02 og skulle lukke klokken 03.

Ifølge Mike Juhl Jensen betød den inddragede natbevilling et tab i omsætning på op til 80 procent hver weekend.

Læs også Bubbas Bar & Natklub lukker