muted

Peder Pedersen og fascinationen af de kongelige

Peder Pedersen elsker de kongelige. Hvert år laver han en udstilling om europæiske royale, og det har ført ham til flere møder med konger og dronninger fra nær og fjern.

                                       Foto og video af Jonas Bertelsen
                                     Skrevet og redigeret af Sofie Myhre

 

Dannebrog byder velkommen ved Humlemagasinet i Harndrup. Sammen med roser, tulipaner og kongelige monogrammer tager Peder Pedersen imod sine gæster.

 
 

Det tidligere humlelager består i dag af tre museer, og lige ved siden af ligger Peder Pedersens hjem, hvor museumsgæster kan få kaffe og lagkage. En prinsesse Marie-lagkage vel at mærket. For i 1999 blev første del af den ti tønder land store have indviet i anledningen af en udstilling af prinsesse Marie af Orléans' malerier. Det gav anledning til at opfinde en royal chokoladelagkage, og det er dén gæsterne kan sidde i antikke møbler og spise af blå blomst - kongelig porcelæn.

Imens kan gæsterne kigge på antikviteter samlet gennem fem generationer. Der er faktisk næsten ikke plads til flere møbler eller malerier i de seks stuer, men det holder ikke Peder Pedersen tilbage.

 
muted

quote Historie var mit yndlingsfag i skolen, og jeg gik i skole dengang man skulle lære om kongerækken, og der fik man jo mange spændende historier 

Peder Pedersen, royalist

Interessen for de royale begyndte langt før 1999 for den nu 75-årige Peder Pedersen. Siden han var en skoledreng, har han fulgt de danske kongelige tæt. For som garder serverede han for den tronfølgende Margrethe og prinsesserne Benedicte og Anne Marie.

 

Og siden da har den royale interesse spredt sig fra Danmark til Europa.

 

muted

To akvareller og besøg på St. James's Palace

I 2002 fik Peder Pedersen lov til at låne to akvarelmalerier af den engelske prins Charles.

 

 

Her er det ene af de to malerier som blev udlånt af prins Charles til Humlemagasinet i 2002. 
Her er det ene af de to malerier som blev udlånt af prins Charles til Humlemagasinet i 2002. 
Foto: Privatfoto

Det var en stor oplevelse at få lov at låne malerierne, men det var faktisk ligeså bemærkelsesværdigt at aflevere dem igen. Da de to akvareller skulle tilbage til prins Charles' sekretær mrs. Cooper, havde Peder Pedersen taget særlige hensyn for at passe godt på de kongelige kunstværker. 

 
muted

Mødet med dronningen og middag med prinsen

I 2012 besøgte dronning Margrethe Humlemagasinet, og det endte med en middag på Kongeskibet og prins Henrik som bordherre.

Den ottende juni 2012 trillede Krone I ind på gårdspladsen. For Peder Pedersen havde inviteret dronning Margrethe til åbningen af udstillingen ”Christian X og Dronning Alexandrine samt Dronning Margrethe gennem 40 år”.

Optagelser fra TV Korup.

Det var ikke kun ved rundvisningen, at Peder Pedersen fik selskab af Hendes Majestæt, for senere samme aften skiftede han den røde jakke ud og tog til middag på Kongeskibet Dannebrog. Her fik han prins Henrik som sidemand, og det gav Peder Pedersen et uforglemmeligt minde. Selvom det er svært for Peder Pedersen at vælge en yndlings ud af de mange royale, han har mødt, så har én alligevel gjort et helt særligt indtryk.

quote Den nemmeste, jeg har talt med, var prins Henrik på Kongeskibet i 2012. Det var helt imponerende. Han var nem at tale med og helt nede på jorden. Samtalen flød, og man kunne grine.

Peder Pedersen, royalist

 

Se hele portrættet med Peder Pedersen her.