I det fynske folks tjeneste

Politikere raser: Vanvittigt at købe huse i blinde

Det er vanvittigt, at staten allerede inden linjeføringen er bestemt opkøber ejendomme. Det fortæller transportordførere fra SF og Venstre til Fyens Stiftstidende.

SF og Venstres transportordførere angriber, at staten i blinde opkøber stribevis af ejendomme uden at kende linjeføring for ny jernbane.

 Staten er gået alt for langt i hensynet til de beboere, hvis ejendom risikerer at ligge i vejen for en ny jernbane, der skal sikre højhastighedstog mellem landets største byer. Det mener Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen og SFs transportordfører Karsten Hønge, der undrer sig over, at staten tilbyder opkøb af ejendomme, før linjeføringen af jernbanen er lagt fast. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Læs også Vestfynske borgmestre: Den værst tænkelige placering af ny jernbane

Kristian Pihl Lorentzen kalder det vanvittigt.
 - Jeg har aldrig oplevet noget lignende i mine ti år som transportordfører, siger han.
 Reaktionen kommer efter, at Fyens Stiftstidende har kunnet fortælle, at staten indtil nu har overtaget 37 ejendomme mellem Odense og Middelfart, hvor en ny jernbane skal anlægges lige syd eller nord for motorvejen. Ved Vejle Fjord, hvor fire linjeføringer er i spil, er 18 ejendomme opkøbt. Og flere lodsejere har vist interesse. Alene i sidste uge modtog Vejdirektoratet 6-7 forespørgsler.

Læs også Jernbane-protest: - Det bliver ikke nogen æstetisk nydelse

 Karsten Hønge (SF) mener, at det er hastværk, at staten på den måde kommer til at eje en række ejendomme, der skal sælges igen.

 - Det er et politisk ansvar hurtigt at få lagt linjeføringen fast, og derefter skal staten selvfølgelig tilbyde at overtage ejendomme, så borgere ikke risikerer at være stavnsbundet til deres hus i årevis, siger han til Fyens Stiftstidende.
 Den fynske jernbane er en del af Togfonden, som SF, S, R, DF og Enhedslisten står bag. Efter planen skal banen til godt fire milliarder kroner anlægges fra 2020 til 2026.

Læs også Vestfyn får sin jernbane

 Transportordførerne fra Socialdemokratiet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti forsvarer overfor Fyens Stiftstidende alle de tidlige overtagelser af ejendomme.

 - Vi undgår, at borgere stilles i en urimelig situation på grund af planerne om jernbanen. Der kan jo være personer, der bliver skilt eller på grund af alder har et behov for at komme af med deres hus nu, siger Kim Christiansen (DF).
 Rasmus Prehn (S) mener, at staten bør tage et udstrakt hensyn til berørte borgere.
 - Ellers risikerer vi stor modstand mod gode infrastrukturprojekter og i værste fald helt at spænde ben for projekterne, siger han.