I det fynske folks tjeneste

Pris for oprydning efter udslip i Lillebælt: 96 millioner

Det bliver dyrt at rydde op efter Danmarks største forureningssag, hvor kvælstof og palmeolie flød rundt i Lillebælt.

Det bliver dyrt at rydde op i Lillebælt. Foto: Claus Fisker, Scanpix

I februar slap næsten 5000 ton kvælstof i form af gødning og 2000 ton palmeolie ud i Lillebælt, da fem tanke brød sammen og lækkede på Fredericia Havn. Det bliver dyrt at rydde op, skriver Metroxpress.

En ny rapport fra Dansk Miljørådgivning viser, at det vil koste op imod 96,2 millioner kroner at rense området.

Læs også Giftige alger i Lillebælt

Rapporten , der er bestilt af ejerne af tankene, anslår, at op imod tre fjerdedele af kvælstoffet er fordampet. Jordprøver taget 33 dage efter ulykken viser dog, at der var mellem 90 og 260 gange så meget ”uorganisk kvælstof” som normalt.

Fredericia Kommune har varslet en miljøsag mod ejerne af tankene, DanGødning og Nagro.

- Vi skal have kigget rapporten godt og grundigt igennem, inden vi udtaler os om, hvad vi vil gøre, skriver chefjurist Henrik Melchior Olsen fra Fredericia Kommune ifølge avisen.

Danmarks største forureningssag kan dog blive langt dyrene endnu. Ifølge Stiig Markager, der er professor i havmiljø og tidligere har udarbejdet en rapport om udledningen for kommunen, kan der være tale om et milliardbeløb.

- Det er så, hvad det koster at rydde op på land. Oven i det kommer udgiften fra, hvad der er udledt i Lillebælt - og det er det, jeg har vurderet, kan koste over en milliard kroner. Vi kan se, at vi har haft en række alvorlige sager om iltsvind i år, senest i Haderslev Fjord, siger Stiig Markager.