I det fynske folks tjeneste

Sjælden fisk fundet død på fynsk strand

På Ronæs Strand er der blevet fundet en død klumpfisk, som normalt lever under varmere himmelstrøg.

Den sjovtudseende og sjældne fisk på disse kanter er det andet tilfælde alene i denne uge, oplyser Fjord & Bælt, der har modtaget fisken og smidt den i fryseren. Foto: Fjord&Bælt

På en frokostgåtur med hunden Morgan fandt Hanne Ryge Petersen fra Ronæs på Fyn en død klumpfisk liggende på Ronæs Strand.

Læs også Særlig klumpfisk fundet på Fyn - død af kulde

Den sjovtudseende og sjældne fisk på disse kanter er det andet tilfælde alene i denne uge, oplyser Fjord & Bælt, der har modtaget fisken og smidt den i fryseren.

- Da vores viden om klumpfiskens vandring, vækst og yngleforhold er ret begrænset, vil vi meget gerne høre fra folk, som ser en klumpfisk. Vi gemmer de døde fisk i fryseren. Så er de klar til at blive vist til gæsterne, når den bliver dissekeret med henblik på at indsamle data til forskningen, siger biolog Julie Møller Madsen fra Fjord & Bælt.

Sjælden på disse kanter

Klumpfisken lever normalt, hvor havvandet er en del varmere, og derfor er den sjældent set ved fynske kyster. 

Den er formentlig blevet tiltrukket af det varme, danske efterårsvand, hvor der har været rig mulighed for at finde føde. 

På en frokostgåtur med hunden Morgan fandt Hanne Ryge Petersen fra Ronæs på Fyn en død klumpfisk liggende på Ronæs Strand. Foto: Fjord&Bælt

Den specielle fisk, der kan blive tre en halv meter lang, lever hovedsageligt af vandmænd. Kommer klumpfisken ind på områder med lavere vandtemperaturer, mister den energien og driver ind til kysten, hvor den dør.

Også i 2018 blev der fundet døde klumpfisk på de fynske strande. Især den rekordvarme sommer i 2018 var med til at tiltrække de særlige fisk til Danmark.