Sjælden svamp på Fyn: - Den lugter ganske, ganske forfærdeligt

Den sjældne blækspruttesvamp er igen dukket op af skovbunden i Hindsgavl-skoven.

Det er en stinker af de rigtige ubehagelige, den svamp som er fundet i Hindsgavl Dyrepark ved Middelfart.

Men der er mening med galskaben. Den ildelugtende svamp vil nemlig med sin lugt tiltrække fluer, som kan sprede svampens sporer.

quote Den lugter ganske, ganske forfærdelig

Rikke Vesterlund, naturvejleder, Middalfart Kommune

- Det er spor-materialet og lokkemidlet til fluer. De tror, det er noget, der kan spises og sætter sig på svampen, og får spor-materiale på deres fødder, fortæller naturvejleder Rikke Vesterlund fra Middelfart Kommune.

Altså er lugten alene for at overleve og blive til flere, og lugten er med Rikkes Vesterlunds ord "ganske, ganske forfærdelig". Lugten minder mest af alt af rådden fisk.

Første gang i Middelfart

Svampen er oprindelig fra New Zealand, hvor den er meget almindelig. Første gang den blev fundet i Danmark, var i 1988 i Hindsgavl-skoven.

Siden er svampen ifølge Rikke Vesterlund også fundet i Køge, på Anholt, på Djursland, ved Varde og i Dyrehaven nord for København.

Fakta

Svampen kaldes på dansk blækspruttesvamp, fordi den med sine fire til syv langstrakte, slanke arme minder om en blæksprutte. Men den kendes også under navnet djævelens fingre efter armenes røde farve.

Svampen dukker op af skovbunden som en gelé-bold, som er henad kødfarvet eller lidt lyserød i det. 

Bolden kaldes et "hekseæg", og det sprækker, og svampens arme vokser ud. Det, der lugter, og som indeholder spor-materialet, er tydeligt at se på svampens arme og viser sig som olivengrønne pletter.

Det var nedenstående opslag på Facebook, som fik Rikke Vesterlund på sporet af svampen.

Svampen er fundet i Middelfart i skovbunden ved Galsklintvej på det sted som kaldes Femvejen, og hvor stier sammen med vejen danner et fembenet kryds.

Naturvejleder Rikke Vesterlund: - Den lugter ganske, ganske forfærdelig. Ole Holbech