I det fynske folks tjeneste

SØIK-chef om flybrændstof: Det er en meget alvorlig sag

Sagen om salg af flybrændstof til russiske bombetogter over Syrien er vokset væsentligt i det år, Bagmandspolitiet har haft sagen.

På bare et år er sagen mod Dan-Bunkering i Middelfart blevet mere end fem gange så stor, som den oprindelig var kendt i offentligheden.

Det er den tid, hvor SØIK, i daglig tale kaldet Bagmandspolitiet, har efterforsket sagen om overtrædelse af EU's sanktioner mod Syrien og salg af flybrændstof til russiske fly fra det fynske selskab og dets moderselskab Bunker Holding.

Læs også Middelfart-firma tiltalt for salg af flybrændstof til Syrien

Sagen er efter intensiv efterforskning vokset fra salg af 30.000 ton jet-fuel til 172.000 ton brændstof i perioden 2015-2017.

Et salg, der ifølge SØIK, har en værdi på 647 millioner kroner.

Millioner beslaglægges

Det er dog et beløb, som meget vel kan blive beslagslagt og også give en stor bøde, hvis Middelfart-koncernen kendes skyldig ved den retssag, der nu starter ved retten i Odense.

Antallet af handler nu opgjort til 33 - de otte af handlerne vedrører Bunker Holding.

Direktøren i et af selskaberne er også tiltalt.

Risikerer fængsel

Strafferammen for overtrædelse af EU-sanktionerne er bøde eller fængsel op til tre år. Også uagtsomhed kan straffes med bøde og fængselsstraf - dog kun op til to år.

Bagmandspolitiets fungerende chef, Per Fiig, kalder sagen for alvorlig, men vil ikke på forhånd oplyse, hvilke sanktioner Bagmandspolitiet går efter i retten.

Læs også Navneforbud ophævet: Topchef mistænkt i Dan-Bunkering-sag

-  Men det er selvsagt meget alvorligt, hvis et selskab bryder en EU-sanktion, der er sat i kraft mod et andet land på grund af en meget alvorlig og kritisk siutuation i landet, siger Per Fiig til TV 2 Fyn.

Mens Rusland officielt har givet udtryk for, at man udelukkende har bombet terrorister i Syrien, mener EU og USA, at man har bombet civilbefolkningen.

Ifølge Per Fiig og anklageskriftet er omgåelsen af sanktionerne sket ved at sælge flybrændstoffet til to russiske selskaber og via mellemled sejlet det til Port Banias i Syrien.

00:33

Video: Fotograf: Redigering:

Luk video

Afviser påstandene

Dan-Bunkering har siden sagen blev kendt afvist påstandene i anklageskriftet, og det har man også gjort, da anklageskriftet blev forkyndt i denne uge.

I en pressemeddelelse sendt til flere medier oplyser Middelfart-koncernen, at man via interne undersøgelser ikke har kunnet afdække, at der skulle være personer i Dan-Bunkering eller Bunker Holding, der har været vidende om brud på EU's sanktioner.

Man er også overbevist om, at man ikke har leveret brændstof til selskaber, der var omfattet af sanktioner, da man solgte brændstoffet.

Tidslinje i Dan-Bunkering-sagen

 • 8. november 2016 får SØIK (Bagmandspolitiet) overdraget en række oplysninger, som Udenrigsministeriet har fået fra de amerikanske myndigheder om Middelfart-firmaet Dan Bunkerings mulige overtrædelse af EU’s sanktionslovgivning mod Syrien.
 • Dan Bunkering Ltd har angiveligt bistået med fragt af flybrændstof til Syrien til det russiske selskab Sovfracht.
 • Dan-Bunkering har ifølge oplysningerne sørget for koordineringen af en handel, hvor leveringen har fundet sted i Grækenland, Cypern og Tyrkiet via lokale leverandører. Herefter er der sket omlastning til det russiske skib M/T Yas, der har fragtet flybrændstoffet videre til Syrien.
 • Erhvervsstyrelsen beder den 23. december 2016 per brev og e-mail Dan-Bunkering om en redegørelse.
 • Dan-Bunkering afviser, at man ikke har solgt brændstof med relation til Syrien.
 • Dan-Bunkering forklarer, at man gennem sit repræsentationskontor i Kaliningrad i 2016 har solgt flybrændstof til to russiske kunder: Sovfracht og Maritime Assistance LLC.
 • Dan-Bunkering har ingen viden om, at flybrændstof skulle være endt i Syrien, eller at de benyttede skibe umiddelbart før eller efter levering skulle have været i Syrien
 • Dan-Bunkering oplyser dog, at de to virksomheder efterfølgende siden er blevet omfattet af USA’s sanktioner mod Ukraine, hvorfor man har stoppet al samhandel med virksomhederne, selv om man ikke er forpligtet til det.
 • 24. februar 2017 modtager Fyns Politi anmeldelsen.
 • 6. september 2018 får Fyns Politi via Erhvervsstyrelsen oplysninger fra Danske Bank om Dan-Bunkerings mulige involvering i en amerikansk retssag om sanktionsovertrædelser og overførsler på 342 millioner kroner.
 • Juli 2019 – SØIK tager Dan-Bunkering sag tilbage efter politisk pres og efter, at sagen tilsyneladende ikke er kommet ud af stedet hos Fyns Politi.
 • Oktober 2019 – ransøgning hos Dan-Bunkering og moderselskabet Bunker Holding.
 • 11. november 2020: SØIK rejser tiltale mod Dan-Bunkering, moderselskabet Bunker Holding og  direktøren i et af selskaberne.
 • Middelfart-koncernen har under hele sagsforløbet nægtet sig skyldig og oplyst, at man har overvågning af 2000 sanktionslister fra myndigheder og brancheorganisationer, der opdateres dagligt.
 • Det betyder, at sanktionerede samhandelspartnere og skibe blokeres i systemet, hvis de optræder på en officiel sanktionsliste.
 • Kilde: Rigsadvokatens redegørelse og egen research.