I det fynske folks tjeneste

Status efter fugleinfluenza: 3.500 ænder aflivet - nu skal hele området gøres rent

Sent fredag aften blev den sidste gråand på en vestfynsk gård aflivet efter et udbrud af fugleinfluenza. Lørdag er arbejdet i fuld gang med at desinficere hele området.

00:19

Fredag blev der konstateret fugleinfluenza på en gård på Vestfyn. Lørdag er arbejdet fortsat i gang. Video: Ole Holbech

Fredag formiddag blev der konstateret fugleinfluenza på en gård ved Brenderup på Vestfyn. Beredskabsstyrelsen og Fødevarestyrelsen var massivt til stede hele fredagen og vil også være det hele lørdag.

Det oplyser Sten Mortensen, der er veterinær udviklingschef og dyrlæge ved Fødevarestyrelsen, til TV 2/Fyn. 

- Det står sådan til, at alle 3.500 gråænder på gården blev aflivet fredag. De blev færdige med de sidste omkring klokken halv ti fredag aften, fortæller udviklingschefen. 

Der kommer et efterspil, hvor der skal muges ud og decinficeres en gang mere. Det kommer til at foregå i løbet af de næste tre til fire uger.

Sten Mortensen, veterinær udviklingschef og dyrlæge ved Fødevarestyrelsen

Efter en hel dags arbejde fik man hjælp fra Beredskabsstyrelsen Sydjylland med 30 mand og 7 køretøjer. 

Arbejdet med aflivningen af de mange ænder på den vestfynske gård endte dog med at trække en del ud, fordi en del af det materiale, der skulle bruges til arbejdet, var blevet forsinket på grund af et større færdselsuheld ved Vejlefjordbroen fredag.  

Lørdag er arbejdet så allerede gået i gang igen. 

Dagen skal bruges på at rengøre, kalke og desinficere yderområderne på og omkring gården. 

- Vi regner med at afslutte arbejdet på gården i dag, så vi kan få lidt weekend, siger Sten Mortensen. 

Læs også Fynsk gård ramt: Sådan undgår du fugleinfluenza

FUGLEINFLUENZA

Fugleinfluenza er en smitsom virussygdom, som rammer fugle. Sygdommen kan medføre en dødelighed hos fjerkræ på op til 100 procent.

 

Sygdommen smitter normalt ikke mennesker, men er stærkt smitsom mellem fuglearter og har dødelige konsekvenser.

 

Alle fuglearter kan rammes af fugleinfluenza, men der er st​​​ore variationer i de forskellige fuglearters følsomhed med hensyn til at udvikle egentlige symptomer på sygdommen.

 

Kalkuner og høns er de mest følsomme, mens vandfugle generelt er langt mere modstandsdygtige.

 

Kilde: Fødevarestyrelsen

Se mere

Et efterspil efter smitten

Selvom alle ænderne er blevet aflivet fredag, og der bliver rengjort og desinficeret over alt i området lørdag, så er arbejdet på gården ved Brenderup stadig ikke helt afsluttet. 

- Der kommer et efterspil, hvor der skal muges ud og decinficeres en gang mere. Det kommer til at foregå i løbet af de næste tre til fire uger, fortæller udviklingschefen fra Fødevarestyrelsen. 

Vi tror ikke, der er grund til den store bekymring.

Sten Mortensen, veterinær udviklingschef og dyrlæge ved Fødevarestyrelsen

På områderne, hvor ænderne har gået, er der blevet lagt noget gødning ud. Den gødning skal ifølge Sten Mortensen fjernes fuldstændig, og så skal der desinficeres en gang til. 

- Vi skal være helt sikker på, at der ikke er noget som kan blive samlet op af andre fugle på området, forklarer han. 

Om tre til fire uger kan ejerne af gården igen få fugle på gården igen. 

Læs også Tredje gang på samme gård: 3.500 gråænder aflives efter fynsk fund af fugleinfluenza

Ingen grund til bekymring

Den fundne fugleinfluenza på Vestfyn er ifølge Fødevarestyrelsen en variant af den såkaldte lavpatogene fugleinfluenza H7. 

Den fundne fugleinfluenza er lavpatogen betyder, at fuglene ikke viser tegn på at være smittet. Derfor kan virus køre rundt mellem dyrene uden at give sygdomstegn.

I sig selv gør den funde type ikke så stor skade, men hvis den muterer til højpatogen, kan det lige pludselig være en helt anden sag.

- Vi tror ikke, der er grund til den store bekymring. Der er ikke andre større fjerkræsbesætninger i området, fortæller Sten Mortensen.  

Læs også Fugleinfluenza: Hvad gør du, hvis dit barn har rørt ved en død fugl?

Ikke første gang

Den ramte, fynske gård producerer ællinger til udsætning til jægerne, også kaldet skydeænder. Fødevarestyrelsens bedste bud er, at fuglene er blevet smittet af vilde fugle.

Fugleinfluenzaen er blevet fundet i en overvågningsprøve, der er blevet udtaget i forbindelse med den lovpligtige overvågning af en risikoproduktion, som gråænder beskrives som. Det gør den, fordi fuglene er udenfor og dermed har stor risiko for at komme i kontakt med vilde fugle.

Det er ikke første gang, at netop denne gård er så uheldig at blive ramt af fugleinfluenza - det er faktisk tredje gang.