Styrelse nægter at have nølet efter udslip i Lillebælt

Miljøstyrelsen afviser at have siddet på hænderne i sag om gødningsudslip i Fredericia for snart et år siden.

Det passer ikke, at myndighederne bevidst sylter behandlingen af en sag om et stort gødningsudslip ved Fredericia Havn for snart et år siden.

Det siger vicedirektør i Miljøstyrelsen Michel Schilling, efter at professor i miljøret Peter Pagh i Metroxpress har været ude med riven og beskyldt styrelsen for nøl.

- Det er helt forkert, at vi bevidst skulle have en interesse i at forhale sagen.

- Vi tager sagen meget alvorligt. Set fra min stol har vi gjort alt, hvad vi kunne for - i fint samarbejde med kommunen - at komme til bunds i denne sag, siger Miljøstyrelsens vicedirektør.

Kritikken fra miljøprofessoren går på, at der endnu ikke er gjort noget for at rense jord og natur, efter at tankene med tonsvis af gødning brasede sammen 3. februar i år.

Men det er ikke ensbetydende med, at myndighederne har siddet på deres hænder, lyder det fra Miljøstyrelsen.

- Kommunen er kommet med et påbud for længe siden og bedt virksomheden (bag gødningsudslippet, red.) lave en række bekostelige undersøgelser, siger Michel Schilling.

Kommunen har endnu ikke truffet beslutning om, hvorvidt der er tale om en såkaldt miljøskade. Er det tilfældet, så er det Miljøstyrelsen, der skal gå ind og betale for at rette op på skaderne.

Grunden til, at denne beslutning ikke er truffet endnu, er ifølge vicedirektøren, at der er opstået usikkerhed om omfanget af det udledte kvælstof.

I første omgang antog man, at det handlede om 4000 ton kvælstof. Men virksomheden bag udslippet har anfægtet det tal og mener, at det kan være langt lavere.

- Der må man se på tallene igen og finde ud af det reelle tal. Først når vi ved det, kan vi fastslå, om der er tale om en skade omfattet af miljøskadereglerne.

- Lige nu ligger sagen i kommunen, og vi står klar, når kommunen har vurderet de nye oplysninger i sagen, siger Michel Schilling.

Han siger også, at det udledte kvælstof ikke kan fjernes én til én:

- Man skal huske på, at man ikke bare kan rense det spildte kvælstof op af vandet.

- Det, der kan komme på tale, er såkaldte kompenserende foranstaltninger, siger Miljøstyrelsens vicedirektør.

Det kan eksempelvis være foranstaltninger, der tilbageholder kvælstof i Lillebælt.

Folketingsmedlem Christian Rabjerg Madsen (S) har ifølge Metroxpress kaldt miljøminister Esben Lunde Larsen (V) i samråd i sagen.

Oversigt

    Oversigt