Systemkritikere demonstrerer i Middelfart: - Han fortjener at blive mindet

Flere "frihedskæmpere" fra hele landet demonstrerede på torvet foran Middelfart rådhus mod et system, de mener, har fejlet både dem og en lokal mand fra Middelfart.

For to uger siden trængte en 60-årig mand ind på Middelfart Rådhus, hvor han forsøgte at afbrænde dele af rådhuset og til sidst begik selvmord. 

Det vakte røre i mange facebookgrupper for "frihedskæmpere".

Omkring 40 til 45 af frihedskæmperne var mødt op for at mindes den 60-årige, der begik selvmord, til en demonstration, der er systemkritisk. For de mener, at systemet drev ham ud til kanten.

De var mødt op på torvet uden for rådhuset med musik, taler og blomster.

Middelfart Kommune har ingen kommentarer til demonstrationen, og henviser til Fyns Politi. Fyns Politi vil ikke bekræfte identiteten på den afdøde gerningsmand. 

Men mange af de fremmødte er ikke i tvivl. 

- Det er min kammerat Paul Eric, siger Lasse Perhson fra København grådbetynget, inden han fortsætter.

- Han valgte at tage afsked, fordi han ikke kunne mere. Det er det samme, jeg står i i København. Jeg skal straffes for noget, der ikke hænger sammen, siger Lasse Perhson.

Flere af de fremmødte har dét tilfælles. En sag, hvor de føler sig uretfærdigt behandlet af systemet. 

Flere af de fremmødte havde både bannere, skilte og blomster med til demonstrationen.
Flere af de fremmødte havde både bannere, skilte og blomster med til demonstrationen.
Foto: Thomas Larsen-Bjerre

- Mange mennesker reagerer på Paul Erics historie

Paul Eric Kristensen var kendt i mange af facebookgrupperne for hans live-videoer, hvor han delte sine frustrationer, som særligt var rettet mod Middelfart Kommune. 

Ifølge en artikel fra Zetland, der portrætterer Paul Eric Kristensen, drejede det sig blandt andet om, at han mente, at kommunen ikke ville tage ansvar for, at hans ejendom var blevet vandskadet.

I et 55 siders langt domsudskrift, som TV 2 Fyn har læst, blev Paul Eric Kristensen idømt en behandlingsdom på psykiatrisk afdeling. 

Men i mange af facebookgrupperne, der handler om at være "frihedskæmper" og systemkritiker, har Paul Eric Kristensens historie rørt folk.

Blandt andre Asbjørn Børgaard fra Aalborg.

- Jeg er her i dag, fordi Paul Eric fortjener at blive mindet. Jeg talte med Paul Eric halvanden uge inden, at det her på rådhuset skete. Jeg hørte en historie fra ham. Fra et menneske til et andet menneske. Og den historie ramte mig. Han havde en beretning omkring, hvad der var foregået ved Middelfart Kommune, siger Asbjørn Børgaard. 

- Jeg er ikke personen til at gå ud og dømme, om det her er rigtigt eller forkert. Men jeg observerer, at der er rigtig mange mennesker, der reagerer på Paul Erics historie.

Også Asbjørn Børgaard har en sag, hvor han føler sig uretfærdigt behandlet. Han er dømt for at have skrevet "regeringen burde stilles foran en mur og skydes" på Facebook. Men det kunne have været løst over en kop kaffe, hvis systemet havde lyttet, mener han. 

- Jeg har aldrig været anholdt i mit liv. Jeg er veteran. Handlingen, de gjorde mod mig, er uretfærdig, siger han, og fortæller, hvordan anholdelsen stadig påvirker hans datter.

Fællesskaber for systemkritikere blomstrer

Og sådan findes der mange beretninger fra folk, der finder sammen i fællesskaber. Både de fremmødte til demonstrationen og i facebookgrupper som "Folkebevægelsen for Frihed".

Siden coronapandemien brød ud har flere af disse ofte systemkritiske fællesskaber set dagens lys. Facebook og andre sociale medier giver dem en platform, hvor de kan række længere ud til hinanden.

Michael Bang Petersen er professor i psykologi ved Aarhus Universitet, og han har blandt andet forsket i den tendens, der har spredt sig oven på coronapandemien, hvor systemkritiske mennesker samles i grupper på Facebook. Han fortæller, at der altid har været mennesker, som har følt sig udenfor fællesskabet og ekskluderet.

- Vi ved, at noget af det, der driver frustrationer blandt folk med et had mod systemet, er oplevelser af marginalisering. Man er ensom, man føler ikke, at man får anerkendelse. Og de her fællesskaber, som opstår blandt de her mennesker, er et sted, hvor de kan få anerkendelse og en følelse af fællesskab, siger Michael Bang Petersen.

Foruden utallige mere eller mindre opblomstrende facebookgrupper, er nogle af de tydeligste fysiske eksempler måske nogle af dem, vi har set under coronapandemien. Mange af de store byer, herunder også Odense, har oplevet demonstrationer af forskellige grader. Både "klinke-klonke"-demonstrationer og "Men In Black" har gået igennem Odenses gader. 

- Det, der er det nye, er, at de nu igennem sociale medier kan finde sammen i fællesskaber. Det at de mødes online, kan nu også føre til, at de mødes fysisk på tværs af landet. Og det er jo på den ene side rigtig positivt, fordi det kan give dem en oplevelse af et fællesskab, og en oplevelse af ikke at stå alene, siger Michael Bang Petersen og fortsætter:

- Men samtidig ved vi også, at når du først har etableret de her grupper, er det også noget, som kan virke som et kaninhul, hvor du bliver trukket mere ned i dine frustrationer og mere ned i dit had. 

Et online fællesskab er også det, der har bragt demonstranterne sammen på torvet ved rådhuset i Middelfart.

Har du brug for hjælp?

Oversigt

    Oversigt