I det fynske folks tjeneste

Teenagere udvikler app: Nu kan ordblinde høre med i biffen

To teenagere har sammen med Panorama i Middelfart udviklet en app, der kan læse undertekster op for ordblinde biografgængere.

01:02

Video: Per Colstrup

En tur i biografen er for de fleste en fornøjelse. Men er man ordblind, kan det være småt med begejstringen - specielt når filmen er på et fremmedsprog og underteksterne er afgørende.

Det gør teeenagerne Alexander Gram Jensen og Anders Thuesen nu noget ved. De har nemlig udviklet en app, som kan læse filmens undertekster op.

App'en er udviklet i samarbejde med biografen Panorama i Kulturøen i Middelfart, hvor der lørdag blev budt på intet mindre end en verdenspremiere. 

App'en hedder Subreader og skal hentes ned på en mobiltelefon. Ambitionen er at app'en skal gøre alle biograffilm tilgængelige for ordblinde.

Slut med at mor falder i søvn

Det var lidt af en tilfældighed der fik Alexander Gram Jensen og kammeraten Anders Thuesen på sporet af projektet, som de har udviklet intenst over det seneste år. 

Alexander Gram Jensens lillebror, Simon, er ordblind, så ofte har mor siddet med, når han skulle se for eksempel en fremmedsproget actionfilm.

Og netop mors oplæsning af undertekster glæder Simon sig til at undvære, når han i fremtiden skal se masser af amerikanske actionfilm.

- Så tror jeg det er meget nemmere. Og så falder mor ikke i søvn mere. Nu kan jeg se film alene, siger Simon. Og der er en god grund til at mor sådan går ud som et lys, når Simon skal have hjælp til filmoplevelsen.

- Det er ret hårdt at læse sådan en undertekst op igennem en hel film, siger Simon og Alexanders mor Inge Gram.

App'en skal bredes ud

Alexander Gram Jensen og Anders Thuesen håber app'en i fremtiden kan hjælpe ordblinde i alle landets biografer, på museer og i andre offentlige rum. Og det var netop det store udviklingspotentiale var årsagen til biografen i Middelfart gik med i projektet.

- Det er meget interessant, når unge mennesker bruger deres viden, faglighed og deres begavelse på, at hjælpe en minoritet til at få nogle fælles oplevelser sammen med os andre, siger Lars Broen, indehaver af Panorama.