I det fynske folks tjeneste

Unikt fund på bunden af Gamborg Fjord

I Gamborg Fjord har dykkere og arkæologer gjort et unikt fund. De har fundet en 7.000 år gammel stammebåd på tre meters dybde.

00:42

- Jeg var inviteret her ud af en god ven for at lede efter flintflækker på bunden af fjorden, da han mistede sin svømmefod. Jeg svømmede hurtigt efter svømmefoden for at redde den, men så opdagede jeg pludselig, et stykke træ på havbunden, som jeg straks kunne se, ikke var et normalt stykke drivtømmer, fortæller Mikkel Villadsen. Video: Peter Clowes

Foto: Peter Clowes

Foto: Peter Clowes

Foto: Peter Clowes

Foto: Peter Clowes

1 af 5

Det var fritidsdykker og amatørarkæolog Mikkel Villadsen fra Kolding, der for to uger siden tilfældigt opdagede den enestående stammebåd fra stenalderen på bunden af Gamborg Fjord syd for Middelfart.

- Jeg var inviteret her ud af en god ven for at lede efter flintflækker på bunden af fjorden, da han mistede sin svømmefod. Jeg svømmede hurtigt efter svømmefoden for at redde den, men så opdagede jeg pludselig, et stykke træ på havbunden, som jeg straks kunne se, ikke var et normalt stykke drivtømmer, fortæller Mikkel Villadsen.

Der er efter alt at dømme tale om en 7.000 år gammel stammebåd, fortæller museumsinspektør og marinarkæolog Otto Uldum fra Langelands Museum.

Langelands Museum har det arkæologiske ansvar for farvandet omkring Fyn, samt den jyske østkyst fra grænsen til Vejle fjord.

Er i god forfatning

- Båden er i forholdsvis god forfatning. Vi har nogen gange fundet dele af stammebåde, men her er der tale om, at en meget stor del af båden er bevaret. Så stor, at vi vil kalde den en hel stammebåd, selv om der selvfølgelig mangler noget, siger Otto Uldum.

Torsdag blev båden målt op med avanceret landmålerudstyr. Båden viste sig at være over tre meter lang.

00:40

Se undervandsoptagelse fra Gamborg Fjord. Fotograf: Otto Uldum

Luk video

- Det er et rigtigt godt fund. Vi har tidligere fundet nogle enkelte hele stammebåde, ellers har der kun være tale om stumper af både. Men her ligger der over tre en halv meter stammebåd, og den ligger præcis der, hvor den blev efterladt i stenalderen, fortæller Otto Uldum.

Efter opmålingen torsdag blev båden dækket til, så den ligger sikkert indtil arkæologerne senere i juni vil forsøge at bjærge båden, fortæller museumsinspektør og marinarkæolog Otto Uldum fra Langelands Museum.

En stolt finder

Den stolte finder af stammebåden var med ude og dykke i fjorden torsdag.

- Det er helt fantastisk. Mange gange tror man, at at man har fundet noget, uden det var noget. Men lige pludseligt er det noget. Vi er jo bare nogle amatørdykkere, og så er det dejligt, at der er et museum, der finder fundet vigtigt, siger Mikkel Villadsen.

Han glæder sig til at vise båden frem for datteren, når den på et tidspunkt er kommet op til overfalden.

05:34 Luk video