I det fynske folks tjeneste

Partier undrer sig: Vil til bunds i Odeon-sagen

Søren Windell (K) mener at Odeons nye forklaring på aflysning af kinesisk show stiller teater- og musikhuset "i et unødigt dårligt lys".

Søren Windell (K) underer sig over ny forklaring i Odeon-sag.

Opdatering

  • 04. dec 2019 kl. 21:15 Artiklen er opdateret med en skriftlig udtalelse fra Enhedslisten Odense. Læs udtalelsen nederst i artiklen.

- Det undrer, at den ene forklaring afløser den anden.

Sådan siger rådmand i Odense Kommune, Søren Windell (K), efter bestyrelsesformanden for Odeon og H.C. Andersen Kongrescenter A/S, Jens Belling, i en pressemeddelelse har ændret forklaringen på, hvorfor et stort kinesisk danse- og teatershow blev aflyst.

Læs også Odeon kommer med ny begrundelse for aflysning af Kina-kritisk forestilling

Rådmanden mener, at er med formandens udmelding om, at aflysningen af arrangementet sker, fordi "Odeon har haft en overvægt af kunstneriske arrangementer i forhold til kommercielt mere interessante konference-arrangementer", skaber et behov for at komme til bunds i den mystiske sag.

- Vi står tilbage med et indtryk af, at vi ikke ved, hvad vi nu skal stole på, og det vil være rart at få klarlagt, hvad pokker der er sket, siger Søren Windell.

Han tilføjer, at Jens Bellings pressemeddelelse gør sagen mere mytisk, end den behøver at være.

- Og så stiller det vores allesammens teater- og musikhus i et unødigt dårligt lys.

Formand: Odense satser på konferencer

I pressemeddelelsen skriver Jens Belling blandt andet, at "når dansetruppen (Shen Yun Performing Arts, red.) kom i klemme og fik aflyst en aftale, der ellers var under et døgn fra at blive skrevet under, så hænger det sammen med, at man ønsker at lave om på, hvilke arrangementer man fylder Odeon med".

Læs også Nu går der landspolitik i mystisk Odeon-aflysning

Jens Belling skriver videre, at Odeon har valgt at prioritere til fordel for konferencer på de ledige datoer i 2020, og at Odeon sammen med Comwell Hotels ønsker at øge møde- og konferenceaktiviteterne i fremtiden.

Driften af Odeon vil fra 1. januar 2020 blive varetaget af Comwell Hotels.

I pressemeddelelsen nævner bestyrelsesformanden ikke den første begrundelse for aflysningen med et eneste ord.

Det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar fra Brian Dybro (SF), Jane Jegind (V) og Peter Rahbæk Juel (S).

Udtalelse fra Enhedslisten vedrørende Odeon-sagen

TV 2/Fyn modtog onsdag aften følgende udtalelse Enhedslisten i forbindelse Odeon-formand Jens Bellings pressemeddelelse:
 

De modsatrettede forklaringer fra H.C. Andersen Kongrescenter A/S (og Odeon, red.) understøtter behovet for en undersøgelse, mener Enhedslisten Odense.


Enhedslistens politiske ordfører i Odense Byråd (Reza Javid, red.) udtaler: ”En mystisk sag bliver endnu mere mystisk, når der ændres forklaring total. Den nye forklaring er ikke en nuancering eller præcisering, heller ikke en lille ændring i den hidtidige forklaring, men en fuldstændig ny frisk forklaring.


Sagen er for principiel til at Odeon’s ledelse kan feje den under gulvtæppet med dårlige forklaring og ellers ingen kommentar. Sagen er principiel pga hensyn til ytringsfriheden og menneskerettigheder.


Den nye forklaring ser med kritiske øjne ud til at være skræddersyet til at besvare spørgsmål i den undersøgelse, som Enhedslisten har et forslag om på byrådsmødet onsdag i næste uge.

 
Den nye forklaring er for mig at se endnu et stærkt argument for nødvendigheden af en undersøgelse, som dømt efter de forskellige partiers seneste udmeldinger, vil få flertal i Byrådet.

 

Vi kan ikke forestille sig, at nogen af byrådets partier kan have en interesse i, at sagen ikke bliver belyst, og at den opståede tvivl om diskrimination og selvcensur ikke bliver fjernet og får lov til at blive hængende over en af kommunens kulturelle institutioner.


Den nye forklaring om aflysning af den Kina-kritiske show i Odeon rejser flere spørgsmål end den besvarer: Hvis den nye forklaring er sandt, hvorfor har Odeon til offentligheden og til sin samarbejdspartner og bortforpagter Odense Kommune givet urigtige oplysninger om, at der ligger en anden underskrevet kontrakt med den lokal aktør? Hvorfor har Odeon oplyst skriftligt, at der ikke er flere ledige datoer i 2020 i den store sal, når den nye forklaring fortæller, at der er ledige datoer?

 
Sagen er med den nye forklaring blevet mere kompliceret. Nu handler ikke kun om årsagen til aflysning af en forestilling. Odeon skal nu også forklare, hvorfor de har givet urigtige oplysninger til borgmesterforvaltningen og til offentligheden. 


Til bestyrelsesformandens udtalelse om at ”han og selskabet bag Odeon anser sagen som lukket” siger Reza Javid: ”De har lige fra starten forsøgt at lukke sagen. Det er ikke dem, der har åbnet sagen og det er heller ikke dem, der kan lukke den. Sagen lukkes, når sandheden kommer frem. Det er min opfordring til Odeon: læg sandheden frem!

Se mere