Derfor burde debatten om salg af energiselskab være offentlig

Der burde være mere offentlighed omkring salget af naturgasselskabet NGF Nature Energy. Det fastslår professor på SDU.

Energiselskabet NGF Nature Energy, det tidligere Naturgas Fyn, burde have opdelt diskussion om et muligt salg i en åben og lukket del og inkluderet resten af fynboerne i beslutningen. 

Det mener i hvert fald flere eksperter i offentlig forvaltning og investering, blandt andre Kurt Klaudi Klausen, der er professor på Syddansk Universitet.

- I betragtning af, at det er så store og vigtige samfundsmæssige områder, hvad angår forsyning, er det jo tankevækkende, at man ikke har haft en mere omfattende offentlig debat, siger han til TV 2/Fyn.

NGF Nature Energy har gjort det rigtige i at holde det konkrete købsforslag bag lukkede døre. Dog skulle beslutningen om, hvorvidt energiselskabet overhovedet skulle sælges og under hvilke forudsætninger, debatteres offentligt. 

Derfor mener Kurt Klaudi Klausen, at NGF Nature Energy bør gøre forløbet om.

- Man burde måske overveje at spørge sig selv, om man kan stoppe op et øjeblik og nå at gøre det forfra, siger han. 

​Ved at starte forfra forventer professoren, at det vil skabe en bedre forståelse blandt fynboerne om, hvorfor man ønsker at sælge NGF Nature Energy videre og til hvilken aftale.

Det er ifølge TV 2/Fyns oplysninger den britiske kapitalfond Pioneer Point Partners, der er interesseret i at købe den kommercielle del af energiselskabet. Den materielle del ønsker statens Energinet at overtage.

Lykkedes salget til briterne, vil de otte fynske ejerkommuner formentlig tjene samlet 335 millioner kroner.