I det fynske folks tjeneste

Fakta: Forstå naturgassalget på to minutter

En britisk kapitalfond har tilbudt at købe naturgasselskabet NGF Nature Energy, men hvad betyder det egentlig? Få svaret her.

00:40

Det bekymrer investeringsøkonom hos Nordnet Per Hansen, at NGF Nature Energy holder så mange oplysninger om et muligt salg af naturgasselskabet hemmeligt. Video: Mie Flyttov

Bestyrelsen i den kommunalt ejede virksomhed NGF Nature Energy vil sælge naturgasselskabet. 

Da virksomheden er ejet af de fynske kommuner, har salget derfor betydning for dig.

Salget er dog omgivet af lukkethed, og hos ejerkommunerne er salget et lukket punkt på byrådenes dagsorden. 

Hvad betyder det for dig?

Bestyrelsesformand Jens Otto Dalhøj og direktør Ole Hvelplund i NGF Nature Energy siger, at salgsforløbet er foregået efter bogen.

Hele sagen kritiseres både af eksperter og byrådsmedlemmer, der synes, det hele er lidt for hemmeligt, nu selskabet er offentligt ejet. Derfor frygter særligt eksperterne, at sagen er en fynsk Dong-sag, hvor en del af det statsejede energiselskab blev solgt til amerikanske Goldman Sachs bag nedrullede gardiner og for et beløb, der eftersigende var alt for lavt. 

Læs også Nu tør de: Fynske politikere står frem i sag om fynsk energisalg

Ifølge NGF Nature Energy vil et muligt salg ikke få betydning for de husstande, der får leveret gas af selskabet. Dog kunne bestyrelsesformand Jens Otto Dalhøj til TV 2/Fyn ikke garantere, at prisen på gassen ikke stiger. Han mener dog ikke, der er grund til bekymring, da det står husejerne frit kan vælge, hvem der skal levere deres naturgas.

Hvem køber hvad?

Siden 2015 har bestyrelsen i NGF Nature Energy flirtet med tanken om at skippe selskabet videre.

Blandt de mulige købere er nu den britiske kapitalfond Pioneer Point Partners, der er kendt for at sælge videre efter fire til syv år. 

Læs også Nu tør de: Fynske politikere står frem i sag om fynsk energisalg

Pioneer Point Partners køber dog ikke det hele.

Salget af naturgasselskabet er nemlig opdelt i to - en kommerciel del og en materiel del bestående af det ledningsnet, der transporterer gassen rundt til de 35.000 fynske husstande, NGF Nature Energy servicerer. 

Pioneer Point Partners har øjnene rettet mod den kommercielle del, mens rørene bliver i danske hænder, da statens Energinet har tilbudt at købe den materielle del.

Hvor mange købere?

Den britiske kapitalfond håber desuden at kunne inddrage det amerikanske investeringsselskab Davidson Kempner og en endnu ukendt dansk pensionskasse for fortsat at sikre dansk forankring i selskabet.

Da NGF Nature Energy er ejet af otte af de ti fynske kommuner, er det byrådsmedlemmerne, der skal stemme ja eller nej til salget. Det skal de gøre inden udgangen af 2017.

Lykkedes salget til Pioneer Point Partners, vil kassebeholdningen i de fynske kommuner formentlig stige med 335 millioner kroner.