I det fynske folks tjeneste

Stadsdirektør: Debat om salg af energiselskab er lukket - for fynboernes skyld

Et salg af fynsk energiselskab møder kritik for lukkethed. Sagen er lukket, så borgerne kan få mest muligt ud af et salg, forklarer stadsdirektør.

01:20

Salget af det fynske energiselskab NGF Nature Energy bliver holdt bag lukkede døre, til trods for at det er skatteborgerne, der ejer selskabet. 

Læs også Derfor burde debatten om salg af energiselskab være offentlig

Det møder kritik fra flere kanter, men Stefan Birkebjerg Andersen, der er stadsdirektør i Odense, mener omvendt, at det er for borgernes skyld, at salget af naturgasselskabet ikke diskuteres offentligt.

- De otte byråds væsentligste opmærksomhedspunkt er at sikre borgernes værdier. Hvis det var sådan, at vi på nogen måde troede, at sagen kunne blive gennemført med det samme økonomiske resultat som en åben sag, havde det selvfølgelig været en åben sag, siger Stefan Birkebjerg Andersen.

Kritik: Vigtigt samfundsmæssigt område

Virksomheden ejes af otte fynske kommuner - og dermed af skatteborgerne.  Flere eksperter i offentlig forvaltning og investering, blandt andre Kurt Klaudi Klausen, der er professor på Syddansk Universitet, mener derfor, at fynboerne burde blive mere involveret i en diskussion om salget.

- I betragtning af, at det er så store og vigtige samfundsmæssige områder, hvad angår forsyning, er det jo tankevækkende, at man ikke har haft en mere omfattende offentlig debat, siger Kurt Klaudi Klausen.

00:23 Luk video

Det er dog de folkevalgte politikere, der på vegne af fynboerne, skal træffe beslutningen om et eventuelt salg af energiselskabet, mener stadsdirektøren. 

- Alle otte kommuner ønsker maksimal åbenhed. I den bedste af alle verdener kunne man have en åben og lukket sag. Problemet er bare, at det ikke giver nogen mening at føre den åbne drøftelse, medmindre man kender de vilkår, man sælger den under, siger Stefan Birkebjerg Andersen.  

- Når man køber og sælger, er der en salgsinteresse, der skal varetages, forklarer han og peger samtidig på, at køberen også har krav til, hvor meget offentligheden må få at vide. 

Det er ifølge TV 2/Fyns oplysninger den britiske kapitalfond Pioneer Point Partners, der er interesseret i at købe den kommercielle del af energiselskabet. Den materielle del ønsker statens Energinet at overtage.