Tidligere direktør: Sælg ikke fynsk energiselskab

Tidligere direktør i det fynsk-ejede NGF Nature Energy fraråder de fynske politikere at sælge selskabet til engelsk kapitalfond. Fem byråd mangler endnu at beslutte sig. Tirsdag aften er spørgsmålet på dagsordenen i Svendborg og Nyborg.

Beslutningen om at sælge det fynske energiselskab NGF Nature Energy er på vej ind i sin absolut sidste fase. De sidste fem fynske byråd tager stilling til salget i denne uge. 

En engelsk kapitalfond ved navn Pioneer Point Partners har budt på selskabets kommercielle del.

Og det får nu her på falderebet NGF Nature Energys tidligere direktør, Per Olesen, til at blande sig i debatten. Han var direktør i selskabet gennem 15 år.

Han råder nu byrådspolitikerne til ikke at sælge selskabet.

- Der kommer nogle fra udlandet, der har set, at der ligger et guldæg ude ved NGF Nature Energy, og så tror de på, at de kan udvikle det og få endnu mere ud af det. Så synes jeg da, det var bedre for fynboerne, at vi beholdt det hjemme, siger Per Olesen. 

Tidligere direktør, Per Olesen: Pas på fynboernes penge

For ligesom flere kritikere af salget mener Per Olesen, at NGF Nature Energy kan blive meget mere værd i fremtiden.

- Derfor synes jeg, vi skal beholde det på hjemmebane i de fynske kommuner. Det kunne jo være, at det på længere sigt kunne give et større afkast til kommunerne og dermed også til borgerne. Og det skal man jo ikke være blind for i den her proces, siger den tidligere direktør.

Han peger samtidig på, at biogas-forretningen har potentialet til at danne grundlaget for en klynge på linje med Odenses efterhånden verdenskendte robot-klynge.

Og det er endnu en årsag til, at han fraråder de fynske politikere at sælge selskabet til den engelske kapitalfond. 

Fem byråd beslutter sig i denne uge

Men den endelige beslutning er altså lige om hjørnet.

Byrådene i tre af de otte fynske kommuner, der ejer selskabet, har allerede truffet deres beslutning. Det er Odense, Middelfart og Faaborg-Midtfyn. Deres beslutning er dog ikke offentliggjort endnu.

I denne uge tager de resterende fem byråd så stilling til salget.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tirsdag aften er spørgsmålet på dagsordnen byrådene i Svendborg og Nyborg. Onsdag træffer byrådet i Assens sin beslutning. Og torsdag beslutter Nordfyn og Kerteminde sig.

I Svendborg er kommende borgmester Bo Hansen (S) trods kritikken tilhænger af et salg.

- De investeringer selskabet kræver på sigt, ser jeg ikke, at vi kan løfte kommunalt. Samtidig skal vi også huske på, at det her med, om NGF Nature Energy er penge værd eller ej, er en relativt ny ting. Selskabet har stadig stor gæld. Det er ikke mange år siden, at selskabet havde røde tal på bundlinjen, siger Bo Hansen. 

Han mener desuden, at det er en diskussion værd, hvorvidt det overhovedet er en kommunal kerneopgave at drive et energiselskab som NGF Nature Energy. 

- Byrådspolitikere ved for lidt

Om kommunerne skal sælge eller ej er ikke det eneste, Per Olesen har en mening om. 

Han mener også, at de salgspapirer, byrådspolitikerne skal tage stilling til salget på baggrund af, slet ikke er grundige nok.

Byrådspolitikerne har slet ikke fået informationer nok om, hvad det er for et selskab, de bliver bedt om at sælge til.

- Nu har jeg kun kendskab til salgspapirerne via pressen. Men det virker som om, det er et meget tyndt grundlag. At der ikke ligger en SWOT-analyse og en due dilligence på det.

Ikke desto mindre er Svendborgs Bo Hansen fortsat indstillet på at sælge.

- Jeg kender ikke alle detaljer, men jeg ved, at det drejer sig om en engelsk kapitalfond, og at de ønsker at samarbejde med en amerikansk kapitalfond om købet. Vi sælger ikke for at få penge i kassen. Det er jo ikke, fordi de millioner, salget kommer til at indbringe Svendborg, kommer til at redde kommunens økonomi, siger Bo Hansen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Også i Nyborg er spørgsmålet på dagsordnen tirsdag aften. Men borgmester Kenneth Muhs (V) ønsker først at kommentere sagen, når alle kommuner har besluttet sig.

Salg skal skaffe kapital

Det er direktionen og et flertal i NGF Nature Energys bestyrelse, som ønsker at sælge selskabet til den engelske kapitalfond.

Målet er at skaffe kapital til yderligere vækst.

NGF Nature Energys strategi er nemlig at etablere yderligere ti biogasanlæg de kommende år. En investering på 2,5 milliarder kroner, der altså kræver kapital.

- Hvis det skal lykkes, er der brug for at få tilført kapital. Om det skal ske, om det er via en kapitaltilførsel fra vores otte ejerkommuner eller via salg, er helt op til vores ejere, sagde administrerende direktør i NGF Nature Energy, Ole Hvelplund, i en pressemeddelelse torsdag i sidste uge.

Han har ikke ønsket at stille op til interview tirsdag.

Per Olesen mener, at direktion og bestyrelse i stedet burde se kritisk på sin strategi.

- Det kunne jo også være i stedet for at udbygge så hurtigt, at man kunne få nogle erfaringer i et langsommere tempo. Altså bygge nogle færre i en årrække frem for at bygge en hel masse på én gang, siger Per Olesen og fortsætter:

- Man har set mange gange, at får man pludselig bygget alt for mange anlæg på én gang, og det viser sig, at alt ikke er helt, som det skal være, så får man smerten bagefter. Det er jo noget ny teknologi stadigvæk, skal man huske, siger Per Olesen.

Oversigt

    Oversigt