Børn bevæger sig for lidt

Hvert fjerde barn bliver transporteret til skole på bagsædet i forældrenes bil. Det viser en ny undersøgelse fra Odense.

En fjerdedel køres i bil til skole

Hvert fjerde barn bliver transporteret til skole på bagsædet i forældrenes bil. Det viser en netop offentliggjort undersøgelse fra Odense.

I en uge i september registrerede Odenses grønne guider, om børnene kom til skole i bil, i bus, på cykel eller til fods. I gennemsnit blev 23% af de odenseanske skolebørn kørt i bil.

Det er en uheldig tendens, mener Jesper Bruun-Schmidt, der er grøn guide og arbejder for at forbedre miljøet i den sydøstlige del af Odense.

Han peger på flere negative konsekvenser af den store biltrafik til skolerne. For det første skaber det trafikkaos foran skolerne om morgenen. Det får måske endnu flere forældre til at køre deres børn. En ond cirkel. For det andet sender forældrenes bilkørsel det signal til børnene, at det er i orden ikke at røre sig fysisk.

En fynsk undersøgelse viste for nylig, at en femtedel af børn i 8-10 års-alderen er i for dårlig form. En konsekvens af, at børnene bevæger sig for lidt.

Lærere mener desuden, at børnene ikke får lov til at blive selvstændige, når forældrene transporterer dem til skole, bærer skoletasken og følger dem helt ind på stolen.

12 odenseanske skoler medvirkede i undersøgelsen af børnenes transportvaner. Resultatet er:

Skt. Klemensskolen: 36% i bil
Tingkær og Fraugde: 31% i bil
Rasmusk Rask skolen: 29% i bil
Åløkkeskolen: 22% i bil
Rosengårdskolen: 22% i bil
Holluf Pile Skole: 22% i bil
Seden Skole: 19% i bil
Højmeskolen: 18% i bil
Tarup: 16% i bil
Korup: 12% i bil
Højstrupskolen: 12% i bil
Abildgårdskolen: 9% i bil