Dansk journalist kan indgå i byttehandel

Det iranske styre kan bruge den danske journaliststuderende, der efter al sandsynlighed er anholdt i Iran, i en handel med Danmark, vurderer iransk professor.

Den danske journaliststuderende Niels Krogsgård, der er forsvundet og sandsynligvis anholdt i Irans hovedstad, Tehran, kan blive brugt af det iranske styre til at presse Danmark.

Det vurderer iraner og professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Mehdi Mozaffari. Han anser det for sandsynligt, at det iranske styre vil bruge Niels Krogsgård til at lave en form for byttehandel med Danmark.

- Iran har før brugt gidsler - for han er nu et gidsel - til at handle med det pågældende land, og hvis de har noget på dagsordenen, så er det det, man vil forsøge at lave en byttehandel omkring, siger Mehdi Mozaffari.

Han har ikke noget konkret bud på, hvad Iran eventuelt vil forlange af Danmark, men siger, at det måske kan være relateret til Muhammed-tegningerne eller den planlagte stormoské i København, som angiveligt skulle være finansieret af iranske midler.

Mehdi Mozaffari mener, at den iranske efterretningstjeneste sandsynligvis er gået målrettet efter at anholde Niels Krogsgård, fordi han ligner en europæer eller amerikaner.

Under alle omstændigheder vurderer Mehdi Mozaffari, at Niels Krogsgård skal forberede sig på at blive i de iranske myndigheders varetægt i lang tid.

- Baseret på erfaring, vil de iranske myndigheder ikke lade ham gå i morgen eller i overmorgen. Det bliver en lang proces. Så man skal desværre ikke være optimist. Jeg tror ikke, at det kommer til at gå hurtigt, siger Mehdi Mozaffari.

Niels Krogsgård er sammen med sin studiekammerat Henrik Fallesen i Iran for at lave sin bacheloropgave fra journalistuddannelsen på SDU i Odense. Han skal ifølge Dansk Journalistforbunds oplysninger være blevet anholdt i forbindelse med de voldsomme demonstrationer i den iranske hovedstad onsdag.