Afviser læk af personfølsomme oplysninger - alligevel ændres proceduren

Nordfyns Kommune mener ikke, at der er sket et brud på reglerne, da personfølsomme oplysninger lå frit tilgængeligt. Dog laves procedurene om.

På sin hjemmeside har Nordfyns Kommune offentliggjort oplysninger, som en ekspert betragter som personfølsomme oplysninger om sårbare personer.

Kommunen fjernede efter henvendelse fra borgere bilaget med de personfølsomme oplysninger, men administrationen anerkender fortsat ikke, at der er sket et brud på reglerne.

- Det er stadig deres overbevisning, at der ikke er sket en overtrædelse, fortæller formand for Arbejdsmarkedsudvalget Kim Johansen (S).

Bilagene blev offentliggjort i udvalgets dagsorden forud for et møde, hvor projektet "Helhedsorienteret indsats for familier", der skal støtte og hjælpe udsatte familier, blev drøftet.

Åbenhed er væsentligt

Selvom kommunen ikke mener, at der er sket et læk, får sagen alligevel konsekvenser fremadrettet. 

- Uagtet går vi selvfølgelig ind og lytter, hvis nogen bliver trådt over tæerne og ændrer procedure. Bilagene vil fortsat være tilgængelige, men i en form hvor de er omformuleret og redigeret, fortæller Kim Johansen.

Kritikken fra professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller lød, at mængden af oplysninger gjorde familierne identificerbare, men at de enkelte oplysninger som psykisk sygdom, mistrivsel, fængselsdomme, tvangsfjernelse af børn, detaljer om job- og uddannelsesstart, sundhedsmæssige udfordringer, personlighedsforstyrrelser og diagnoser ikke i sig selv er et problem.

- Derfor prøver vi at mystificere bilagene lidt mere, siger udvalgsformanden.

Han fortæller samtidig, at åbenhed er væsentligt i en kommune, der forvalter skatteborgernes penge. 

- Vi synes, det er vigtigt, at man kan se, hvad man får ud af en indsats til en halv million kroner. Vi kan nemt lukke alle punkter, men der er altid en tvist om at ville have åbenhed og gennemsigtighed, og hvor meget man skal lukke, siger Kim Johansen.

Mulig kritik fra Datatilsynet

Kommunens databeskyttelsesrådgiver, Birgit Larsson, har efter henvendelse fra TV 2 Fyn selv taget kontakt til kommunens ledelse.

- Jeg har spurgt ind til sagen i organisationen. Jeg er oplyst om, at dokumentet blev vurderet som tilstrækkelig anonymiseret forud for offentliggørelsen. Jeg har taget vurderingen til efterretning. 

- Jeg har rådgivet organisationen om, at andre kan indbringe sagen for Datatilsynet, og at jeg ikke kan afvise, at Datatilsynet udtaler kritik på baggrund af sagen. Min vurdering af sagen er dog, at det er mindre sandsynligt, siger Birgit Larsson.

Nordfyns Kommune har valgt ikke selv at indberette sagen til Datatilsynet. 

Oversigt

    Oversigt