I det fynske folks tjeneste

Analyse: Fyns mest sikre Venstre-bastion

Nuværende V-borgmester Morten Andersen sidder stærkt på magten. Nordfyn er en typisk landkommune, hvor både Venstre og Dansk Folkeparti har et rigtig godt tag i vælgerne.

00:25

Nordfyns borgmester Morten Andersen (V) satte sig sammen med blå blok på det hele ved konstitueringen i 2013.

Flertallet på 15 ud af kommunalbestyrelsens 25 medlemmer var så solidt, at han halvandet år inde i den nye periode kunne tillade sig en omkonstituering, som betød at flertallet skrumpede til 13 mandater. Morten Andersen smed ganske enkelt Dansk Folkeparti ud af konstitueringsaftalen.

Morten Andersen havde ellers taget Dansk Folkeparti's René Lundegaard med ind i den politiske varme i 2013, selv om forholdet mellem de to politikere mildt sagt aldrig har været hverken varmt eller hjerteligt

 

Morten Andersen havde ellers taget Dansk Folkeparti's René Lundegaard med ind i den politiske varme i 2013, selv om forholdet mellem de to politikere mildt sagt aldrig har været hverken varmt eller hjerteligt.

René Lundegaard fik dengang formandsposten i teknisk udvalg, men halvandet år inde i valgperioden var DF-eren kommet alvorlig på kant med både rød og blå blok, fordi han efter de øvrige partiers opfattelse havde overskredet sine beføjelser i forhold til administrationen.

Det endte med, at borgmesteren fyrede sin udvalgsformand og foretog en omkonstituering. Dermed slap Morten Andersen af med sin "plageånd", og siden har der været nogenlunde ro på i den nordfynske kommune.

Rene Lundegaard har i dag forladt Dansk Folkeparti og genopstiller denne gang for partiet Nye Borgerlige.

Klassen frække dreng

Selv om de fleste anser René Lundegaard som en politisk færdig mand, vil det nok være farligt helt at afskrive hans muligheder for et politisk comeback. Han fik trods alt personligt godt valg i 2013 med 563 personlige stemmer svarende til omkring en trediedel af DF's stemmer.

René Lundegaard har en særlig appel til den del af vælgerkorpset, som er trætte af det politiske establishment

 

René Lundegaard har en særlig appel til den del af vælgerkorpset, som er trætte af det politiske establishment. De opfatter ham som den kritiske stemme og vil gerne have en "havkat i hyttefadet".

Men hvis han mod forventning er med i kommunalbestyrelsen efter valget, kommer han til at kigge langt efter politisk indflydelse. Den tidligere DF-er er så upopulær i både rød og blå blok, at end ikke en position som "tunge på vægtskålen" vil bringe ham i nærheden af politisk indflydelse. 

DF vil med i spillet

Når de nordfynske vælgere den 21. november går til stemmeurnerne bliver det således med en helt ny spidskandiat for Dansk Folkeparti, som satser på at spille en afgørende rolle på valgaftenen, når stemmerne er talt op.

Partiets spidskandidat, Peder Svensson, vil ikke på forhånd udelukke, at han kan finde på at pege på en rød borgmester, Han har derfor valgt at stå uden for det borgerlige valgforbund. Men de fleste opfatter det som tomme trusler og forventer, at han bliver i blå blok, hvis han ellers kan få en tilfredsstillende post.

Socialdemokratiets spidskandidat, Kim Johansen, står dog klar i kulissen, og der har været spekulationer om, at Kim Johansen kunne tænkes at tilbyde DF-eren borgmesterposten, hvis Socialdemokraterne som modydelse kan få 2-3 attraktive udvalgsposter. 

Peder Svensson er et politisk ubeskrevet blad, og det vil være noget af et politisk sats at gøre ham til borgmester uden kendskab til hans politiske, diplomatiske og personlige egenskaber. 

 

Men Peder Svensson er et politisk ubeskrevet blad, og det vil være noget af et politisk sats at gøre ham til borgmester uden kendskab til hans politiske, diplomatiske, personlige og ledelsesmæssige egenskaber.

Godt nok handler politik om magt, men der følger også et ansvar med. Og det er ikke set ofte i dansk kommunalpolitik, at en person uden politisk erfaring får lov at gå direkte ind og sætte sig i borgmesterstolen. Men der findes undtagelser.

Kun to borgmesterkandidater

Der er således reelt kun to borgmesterkandidater i Nordfyns kommune. Nemlig Venstres Morten Andersen og Socialdemokratiets Kim Johansen.

Morten Andersen har været en meget synlig borgmester,  Ved valget i 2013 fik han et personligt rigtig godt valg med 3.115 personlige stemmer. Dermed slog han den afdøde tidligere borgmester Erik Hansens (S) imponerende rekord for år tilbage.

Kim Johansen var den næstestørste stemmesluger med 1797 personlige stemmer.

Men Morten Andersen må siges at have status som favorit i det nordfynske præsidentvalg. Og Nordfyn er en typisk landkommune, hvor både Venstre og Dansk Folkeparti har godt tag i vælgerne. 

Læg så dertil, at det er lykkes for Morten Andersen at få Radikale med i det borgerlige valgforbund, som også  tæller Liberal Alliance og Konservative.

Så den siddende Venstre-borgmester står stærkt, og der skal flyttes mange stemmer hen over midten, før flertallet tipper til rødt.