Anklage: Stress og angst på Søndersø Produktionshøjskole

En række tidligere ansatte retter en sønderlemmende kritik af arbejdsmiljøet på Søndersø Produktionshøjskole.

Søndersø Produktionshøjskole har de sidste halvandet år været i mediernes søgelys, fordi skolen havde lavet den bom, der for halvanden år siden kostede en 11-årig dreng livet i Søndersø. Bommen hoppede ud af sine hængsler, og Alexander der legede på bommen fik den ned over sig mistede livet.

Som TV 2/FYN fortalte tirsdag har ledelsen på skolen nægtet at udtale sig i sagen.

Kritik af arbejdsmiljø

Søndersø Produktionshøjskole bliver nu også beskyldt for at have et lendigt arbejdsmiljø. I Uddannelsesbladet står tidligere ansatte frem og beskylder skolen for at skabe angst og stress. 11 lærere på skolen er blevet sygemeldt af stress, skriver bladet.

En af dem er Mia Rosendahl, der arbejdede på Søndersø Produktionshøjskoles butikslinje indtil for et år siden. I dag er gået ned med stress og depression.

- Der er et meget dårligt arbejdsmiljø. Bagtaleri og skiftende ordre stresser og forvirrer, siger Mia Rosendahl.

Hun stoppede, da ledelsen på skolen uden forudgående varsel ville hæve hendes arbejdstid, og da hun modtog barsk kritik for en sygemelding.

- Jeg er dybt forarget over, at skolen kan køre videre på den måde. Både elever og lærere på stedet for ødelagt deres frem, og jeg er skuffet over at bestyrelsen ikke griber ind, siger Mia Rosendahl.

Angivermentalitet

Hos Uddannelsesforbundet, der organiserer mange af de ansatte, har de et indgående kendskab til arbejdsmiljøet i Søndersø.

- Det er et meget usædvanligt sted. Der er rigtig meget sygefravær og udskiftningen i medarbejderstaben er meget stor, siger Jens Dam, der er vicesekretariatschef i Uddannelsesforbundet.

Flere medarbejdere beretter blandt andet om en "angivermentalitet", hvor ingen kunne stole på hinanden.

- Jeg turde ikke gå til min tillidsrepræsentant. Man risikerer at få skæld ud lige foran chefens dør. Man føler lidt, at tillidsrepræsentanten er med på ledelsens vogn, og så tør man ikke, og man stoler ikke på nogen på arbejdspladsen, siger Mia Rosendal.

Ledelsen på skolen har ikke ønsket at udtale sig om arbejdsmiljøet, men skolens bestyrelsesformand forstår ikke kritikken.

- Vi føler os chikaneret af fagforeningen, så vi tager kritikken med et gran salt. Sidste år havde vi besøg af både undervisningsministeriet og arbejdstilsynet og vi fik ingen bemærkninger, siger bestyrelsesformand Mogens Christensen.

Han vil dog snarest have gennemført en trivselsundersøgelse på skolen for at se om der er problemer med arbejdsmiljøet.

Se mere i TV 2/FYN klokken 19.30