I det fynske folks tjeneste

E-sport: Motionsforening lokker med computerspil

Motionsforening i Otterup forsøger at holde på de unge mellem 12 og 25 år. Det sker blandt andet med 13 nyindkøbte gamer-computere.

Ifølge DGI dykker andelen af unge i 12-13 års alderen i foreningerne markant. Først når de kommer i midten af 20'erne, bliver de igen aktive i foreningerne. I mellemtiden sidder mange foran pc-skærmen og dyrker e-sport. Foto: Morten Albek

De unge forsvinder fra foreningslivet, når de bliver 12-13 år viser tal fra DGI. 

Det konstaterer man i Otterup, hvor Idrætsforeningen Motion og Velvære har fået 100.000 kroner i støtte fra kommunekassen til at etablere Otterup eSport og med 13 nyindkøbte gamer-computere vil lokke de unge. 

Det sker for at fastholde de unge i foreningslivet, men udover at tilbyde socialt liv i den virkelige verden, tilbyder foreningen også instruktion.

Ifølge DGI dykker andelen af unge i 12-13 års alderen i foreningerne markant. Først når de kommer i midten af 20'erne, bliver de igen aktive i foreningerne. 

- Vi vil rigtig gerne have, at vores unge i byen  og i foreningerne skal blive ved med at være en del af vores foreningsliv. Hvis vi vil det, så tror jeg det er vigtigt vi kommer ud og rammer de unge, finder dem i deres miljø og anerkender at e-sport og gaming er en stor interesse hos dem, siger Betina Ramussen, Idrætsforeningen Motion og Velvære.

Artiklen fortsætter under video-indslaget ...

02:21 Luk video

Kæmpe industri med vokseværk

Fra at være et 90'er fænomen er e-sport kommet ud af de ildelugtende drengeværelser og er i dag en etableret disciplin og en kæmpe industri, hvor pengestærke folk som Lars Seier Christensen og Tommy Ahlers smider millioner af kroner efter.

Danske spillere markerer sig på verdensplan og der er danske navne på flere store titler. Senest vandt holdet Astralis, med den fynske ejer og direktør Frederik Byskov, en stor turnering i skydespillet Counter Strike. Med hjem fra den store internationale turnering Esports Championship Series Season 2 - Finals i Los Angeles havde holdet en førstepræmie på 1,7 millioner kroner.

Læs også Spille-proffer vinder stor turnering: Scorer to millioner

Bare ved at følge pengene dokumenteres det, at e-sport vokser i disse år. Således har Viasat dedikeret en tv-kanal til e-sport, esportsTV, fodboldklubben FC København trådte i december i kompagniselskab med Nordisk Film ind på E-sportsscenen og Astralis ansatte sidst i 2016 den tidligere landsholdsmålmand i håndbold Kasper Hvidt som sportsdirektør.

Derudover kommer, at en række efterskoler, blandt andre Nordfyns Efterskole og Glamsdalens Idrætsefterskole, tilbyder e-sport, mens at gamer-udstyr og -merchandise er en voksende industri.

E-sport trivia og fakta

1972: Den første konkurrence i computerspil afholdes på Stanford University i Californien, USA.
Spillerne dystede på arkadespillemaskiner.

1980: En af de første store konkurrencer i computerspil afholdes i USA. Over 10.000 personer kæmpede i spillet Space Invaders.

2000: To af de største internationale turneringer ser dagens lys. World Cyber Games og Electronic Sports World Cup samler tusinde af e-sportsudøvere og slår i årene efter årtusindeskiftet tonen an for de store turneringer.

2004: Flere end 100.000 tilskuere følger finalen i en turnering i spillet StarCraft. Samtidig er e-sport ikke bare blevet en stor tilskuersport i Sydkorea, men betragtes nu også som nationalsport.
Sydkorea var også det første land i verden, som anerkendte e-sport som en sportsgren.

2014: Vesterbølle Efterskole i Vesthimmerlands Kommune opretter, som den første skole i Danmark, et e-sportsfag for eleverne. 

2016: Dansk Atletik Forbund optager e-sport i forbundet som associeret medlem. Det resulterer blandt andet i, at e-sport er på programmet ved Skole OL 2017.

E-sport Danmark har en fynsk afdeling. Den kan findes på nettet på adressen www.esportfyn.dk.

E-sport Danmark samarbejder med Dansk Firmaidræts Forbund og Ungdomsringen om blandt andet en e-sportliga, uddannelse af e-sportsinstruktører og e-sportsaktiviterer for virksomheder og erhvervsskoler.

Waoo indgik ved udgangen af 2016 en aftale med eSport.dk om at sponsorere Danmarks største bredde-liga for Counter Strike-spillere. Ligaen hedder nu Waoo CS:GO Ligaen og sendes på Viasat-kanalen eSportsTV.

Tricked Esport er den største e-sportsorganisation i Danmark. Den er hjemmehørende i Vejle og har milliardæren Lars Seier Christensen som investor.
Tricked Esport har desuden den tidligere cykelrytter Bjarne Riis tilknyttet. Han skal øse af sin erfaring inden for blandt andet teamwork.

På Campus Vejle Sportscollege er der etableret e-sportslinje.

Kilder: Blandt andet TV 2