Falsk profil på Facebook snyder bisonfarms kunder

Ditlevsdal Bison Farm har været udsat for svindel på Facebook. Siden eksisterer stadig. For Thomas Nielsen fik det konsekvenser.

Sociale medier kan være gode til mange ting.

Men når alle kan udgive sig for at være, hvem som helst, så kan det også give problemer.

Det har Niels Henrik Ove som ejer og driver Ditlevsdal Bison Farm i Morud mærket på nærmeste hold.

Siden tirsdag har han nemlig haft andet end den daglige drift at tænke på.

- Der er nogen, der har lavet en falsk side og udgiver sig for at være os, fortæller Niels Henrik Ove.

Ditlevsdal Bison Farm har længe brugt deres facebookside til at være i kontakt med deres gæster, reklamere for tilbud og annoncere konkurrencer.

Nu blander fremmede sig altså i forretningsplanen og skriver til bisonfarmens gæster, at de har vundet en præmie.

Vinderne skal bare lige sende deres bankoplysninger.

- Det virker jo fuldstændig identisk som om, det egentlig er os, der skriver til dem. Det har altså ikke været særlig sjovt, siger Niels Henrik Ove.

Han fortæller, at "vinderne" glade ringer og synes det er dejligt, at de har vundet et eller andet. Men det er ikke alle, der kan forstå, at de har været udsat som svindel.

Thomas Nielsen røg i fælden og måtte blandt andet have nyt MitID og lukke bankkonti.
Thomas Nielsen røg i fælden og måtte blandt andet have nyt MitID og lukke bankkonti.
Foto: Ken Petersen

En af dem, der troede han havde vundet er Thomas Nielsen fra Fredericia.

- Der er sket det, at jeg tirsdag aften får en besked via Facebook om, at jeg har vundet i en konkurrence, og jeg tænkte nåh ja, jamen det er da spændende nok..

Der går dog ikke længe før den falske profil vil have fingrene i Thomas Nielsens bankoplysninger.

- Der fortæller den mig, at nu skal jeg indbetale en krone, jeg skal lige lægge mine kortoplysninger, og der burde klokkerne jo allerede have ringet. Men det gjorde de så ikke.

- Heldigvis bliver jeg bedt om at godkende med MitID, og da jeg er på vej til det, tænker jeg at der er noget, der er rivende galt i det her.

Og der var noget rivende galt. Thomas Nielsen var ikke kun på vej i fælden. Han var havnet på en falsk side, som han havde tastet data ind på. Og så var det for sent.

- Jeg skulle have nyt MitID, jeg skulle have et nyt kreditkort, jeg skulle lukke mine konti ned og flytte rundt på nogle penge, så jeg stadig kunne få smør på brødet, fortæller Thomas Nielsen.

Der gik ikke længe før den falske profil ville have Thomas Nielsens bankoplysninger.
Der gik ikke længe før den falske profil ville have Thomas Nielsens bankoplysninger.
Foto: Ken Petersen

Den falske side er der stadig

Også for Niels Henrik Ove og Ditlevsdal Bison Farm har det haft konsekvenser, at være misbrugt af svindlerne.

- Vi har jo sådan set ikke kunnet udføre noget af vores normale arbejde, fordi vi forsøger på at løse det bedst muligt. Når vi er en lille virksomhed, så er der altså ikke en masse andre, der bare kan gå ind og tage over. 

- Vi forsøger egentlig bare på at lave brandslukning, forklarer Niels Henrik Ove.

Det er endnu ikke lykkedes at slukke branden helt. Den falske side er anmeldt til Facebook. en den findes stadig.

- Facebook er god til mange ting, men ikke når man er på skideren. Ingen har kunnet gå ind og lukke siden ned, siger Niels Henrik Ove, som ikke er i tvivl om, hvad han håber, der sker nu:

- Forhåbenligt vågner politiet og Facebook op, så vi kan få slettet profilen og komme tilbage til vores normale arbejde.

Sager som denne ender hos National enhed for Særlig Kriminalitet og Fyns Politi har derfor ikke kendskab til sagen. Dog opfordrer de altid til at lave en anmeldelse.

Alle de opslag, som Ditlevsdal Bison Farm har lavet siden 1. december sidste år et kopieret ind på den falske Facebook-side.
Alle de opslag, som Ditlevsdal Bison Farm har lavet siden 1. december sidste år et kopieret ind på den falske Facebook-side.
Foto: Ken Petersen