Fyns Politi om kørelærer-svindel: - En klar overtrædelse af kørekortbekendtgørelsen

Det skal tages meget alvorligt, hvis en kørelærer ikke underviser sine elever ordentligt, lyder det fra Fyns Politi, efter ny Bemærk-dokumentar igen sætter fokus på snyd i branchen.

Elever, der gang på gang beskriver, at de mangler undervisning i lovpligtige manøvre, som for eksempel motorvejs- eller mørkekørsel.

Bemærk har den seneste tid sat fokus på, at nogle kørelærere på Fyn sjusker og fusker med at give deres elever den undervisning, de har behov for, så de kan komme sikkert ud på vejene med et velfortjent kørekort i hånden.

Senest kunne Bemærk-dokumentaren ‘De svindlende kørelærere del II: Konfrontationen’ fortælle om kørelæreren Viggo Vanggaard fra Otterup, der ifølge ti af sine tidligere elever, snød med underskrifter og undlod at give dem nødvendig teoriundervisning samt undervisning i praktiske manøvre. 

Se 'De svindlende kørelærere del II: Konfrontationen'

Et alvorligt problem, mener Fyns Politi, efter at have set dokumentaren.

- En praksis, som den I beskriver, er en klar overtrædelse af kørekortbekendtgørelsen. Hvis en kørelærer ikke har undervist i at køre på motorvej eller i mørke, som er meget vigtige punkter at lære, kan personen få frakendt retten til at udøve virksomhed som kørelærer, fortæller Sten Sørensen, vicepolitiinspektør, Fyns Politi.

§ 66 a

Vi har brug for anmeldelser

Men det kan være svært for Politiet at bevise sager med snyd, selv hvis der er meget, der tyder på, at der er et problem. De er nemlig stærkt afhængige af, at eleverne vælger at anmelde det til dem.

- Vi er super afhængige af vidneforklaringer fra tidligere elever, og det er der mange, der ikke er interesseret i at give. En anmeldelse kan danne baggrund for en større undersøgelse, men specielt hvis der er flere tilfælde, som fortæller det samme, har vi en god chance for at kunne påbegynde en sag.

Fyns Politi får nys om størstedelen af deres sager gennem tidligere elever eller andre køreskoler.   Jonas Bertelsen

Kan man brokke sig, hvis man består?

Når man vælger en køreskole, kan det være relevant at kigge på en køreskoles dumpeprocent. Flere kommentarer i Bemærk og TV 2/Fyns Facebook-feed stiller sig derfor skeptiske over for, at Viggo Vanggaards tidligere elever kritiserer undervisningen, når de er bestået alligevel.

Den holdning kan Sten Sørensen, vicepolitiinspektør, Fyns Politi, godt sætte sig ind, men det er desværre ikke så simpelt, mener han.

- Prøverne er meget vigtige, men de kan samtidig kun teste et udpluk af de ting, du har lært.

Af den grund står der også i kørekortbekendtgørelsen, at køreundervisningen skal være uddannelsesorienteret og ikke prøveorienteret. Der er også førhen blevet slået hårdt ned på, at kørelærere bevidst har ført en prøveorienteret undervisning.

- For eksempel kan du jo godt være udmærket til at køre om dagen, men det betyder ikke, at du kan blive sendt direkte til en prøve uden at have prøvet at køre på motorvej eller i mørke.

Det er nogle helt andre udfordringer, du skal igennem, når det er mørkt, og det regner, og det er derfor, man skal omkring det hele, siger Sten Sørensen, vicepolitiinspektør, Fyns Politi.