Fynsk skoleklasse indretter hjem til ukrainske flygtninge

8. a fra Sletten Skole i gang med at hjælpe en ukrainsk mor. Sammen med sine fire børn flytter hun ind i et rækkehus i byen, og det er skoleklassen selv, der har indsamlet alt, hvad der elles skal til for at forvandle et tomt hus til et rart hjem.

8. a fra Sletten skole i Otterup er i gang med flere flyttelæs. Et fuldstændig tomt rækkehus i Bøgeparken i Otterup skal møbleres.

Der er ikke tale om et nyt klasseværelse, men om et hjem til ukrainske Anastasia Tykhoniuk og hendes fire børn, der kom til Danmark fra det nordvestlige Ukraine, tæt på den hviderussiske grænse, i begyndelsen af marts.

- Det er første gang, jeg ser sådan en projekt, og jeg vil gerne sige tusind tak til alle, der har været involveret, siger Anastasia Tykhoniuk, der stadig har tankerne kredsende om familien og manden, der er i krig i hjemlandet.

quote Det er fedt at hjælpe mennesker, og det gør de fleste i klassen. Det er bare et fedt projekt at være med til

Anton Lucca Juul Bremerskov, 8. a, Sletten Skole

- Men jeg synes, det er et dejligt sted og nogle dejlige omgivelser, der er her.

Det er Laura Marie Storm Godskesen fra 8. a, der har taget initiativ til at hjælpe.

- Fordi jeg føler, at der skal være plads til alle, og alle skal hjælpe hinanden. Og så er jeg nok bare en person, der er glad for at hjælpe folk, siger hun.

Eleverne har bedt folk donere indbo gennem Facebook, og de har også selv givet tøj og andre ting til familien.
Eleverne har bedt folk donere indbo gennem Facebook, og de har også selv givet tøj og andre ting til familien.
Foto: Mikkel Skov Svendsen

- Det er fedt at hjælpe mennesker, og det gør de fleste i klassen. Det er bare et fedt projekt at være med til, og det er rart at hjælpe nogen, når de har brug for det, supplerer Anton Lucca Juul Bremerskov.

I løbet af to dage skal rækkehuset være beboeligt, så hele klassen hjælper til med at vaske op, gøre rent, sætte på plads og gøre det til et rart sted at være for Anastasia og hendes fire børn.

Fantastik at det er børn

Det er Frivilligcenter Nordfyn, der står for møbleringen af flere hjem i kommunen, og det er ekstra dejligt, når det er børn, som ønsker at hjælpe.

- Det er fantastisk. Det har været et ønske, og derfor har vi også netop skrevet skoleklasser, da vi lavede denne her indsats, direkte i håbet om at ramme de her skolebørn, siger leder af Frivilligcenter Nordfyn Birgitte Schwabe.

For 8.a er det helt naturligt at hjælpe, når der er brug for det.

- Vi er en klasse, der elsker fællesskab, og vi er meget sammen og hjælper altid hinanden, siger Laura Marie Storm Godskesen.

I morgen er alt gjort rent og sat på plads. Og så kan Anastasia Tykhoniuk igen koncentrere sig om at være mor i trygge rammer.

- Når du får børn, tænker du på deres fremtid. På deres opvækst. Og de skal kunne sove trygt i fred og ro. Det er det vigtigste, det betyder alt, siger Anastasia Tykhoniuk.

Der er mange måder at hjælpe ukrainske flygtninge. To cykelgale venner fra Middelfart sørgede for eksempel for, at 50 kilometer asfalt på Nordvestfyn gav penge til ofrene for krigen. 

Se indslaget om 8. a og deres indretningsprojekt her
Fotograf: Mikkel Skov Svendsen Redigering: Mikkel Skov Svendsen