Fynske kommuner bryder klasseloftet

En skole i Nordfyns Kommune og en skole i Langeland Kommune bryder uden dispensation loftet for, hvor mange elever der må være i en folkeskoleklasse.

På opfordring har undervisningsminister Ellen Trane Nørby nu offentliggjort de i alt 19 danske kommuner, der uden dispensation overtræder loftet for, hvor mange elever det er tilladt at have i en folkeskoleklasse.

To af de kommuner er Nordfyns- og Langeland Kommuner.

Det skriver folkeskolen.dk.

I Nordfyns Kommune er der i både skoleåret 2014/15 og 2015/16 én klasse på én skole, der ikke overholder reglerne. På Langeland er det to klasser - én kun  i skoleåret 2014/15, den anden også skoleåret 2015/16.

Det er muligt for kommunalbestyrelserne at give dispensation til, at en klasse må overstige loftet på 28 elever med en eller to ekstra, hvis der for eksempel flytter en ny elev til distriktet midt i skoleåret.

Men i alt er der på landsplan 39 ulovligt store klasser fordelt på 19 kommuner.

Danmarks Lærerforening mener i forvejen, at de 28 elever i klasserne er alt for mange. Deres vurdering er, at der maksimalt bør være 24 elever i en klasse.

- Hvis politikerne vil løfte eleverne fagligt, så bliver de nødt til at sikre nogle bedre rammer, så skolerne kan lykkes med opgaven, siger næstformand i Danmarks Lærerforening Dorte Lange til dlf.org, og uddyber:

- Det er alvorligt. Vi bliver nødt til at få langt mere fokus på, hvordan vi skaber kvalitet i elevernes undervisning frem for konstante nødløsninger, som er dikteret af besparelser i kommunerne. Og vi ved også, at forældrenes opbakning til folkeskolen i høj grad beror på, at klasserne ikke bliver for store og uoverskuelige, siger Dorte Lange.