I det fynske folks tjeneste

Gammel mølle får nyt liv midt i nordfynsk naturperle

Gyldensteen Strand ved Bogense tiltrækker årligt tusinder af fugle. Nu får fuglekiggere endnu bedre muligheder for at følge dem efter millionbyggeri.

Foto: Ole Holbech

Foto: Ole Holbech

1 af 2

Fredag klipper Nordfyns borgmester, Morten Andersen (V) det traditionelle bånd og åbner for adgang til en gammel mølle langt ude på det mest forblæste Nordfyn.

Det lyder ikke ophidsende. Ikke ligefrem som noget, der kan udløse særlig mange følelser.

Og netop det er helt-helt forkert.

- Et konservativt gæt siger os, at vi i løbet af året har 65.000-70.000 besøgende på Gyldensteen Strand. Af dem bruger de 30.000 de tårne, vi hidtil har haft. Nu får de endnu bedre muligheder for at se på naturen og fuglene, siger en begejstret Lars Malmborg fra Aage V. Jensen Naturfond.

Pumpemøllen er renoveret af arkitektfirmaet Linjen A/S fra Horsens. Foto: Ole Holbech

Naturfonden har netop renoveret den gamle pumpemølle ved Langø for et ukendt millionbeløb.

Går man de cirka 20 minutter det tager at nå ud til møllen fra en parkeringsplads på adressen Langø 1, så er der masser af fugle at se på.

Siden fonden i 2014 fjernede diger, stoppede pumper og genoprettede den kystnære natur, er antallet af fugle eksploderet i området.

En af dem der ved det, er ornitologen Kurt Due Johansen fra Dansk Ornitologisk Forening. To år før fonden købte området af Gyldensteen Gods for et større millionbeløb, begyndte han at tælle fugle i området. Og tallene er markante.

Ændernes antal vokser

I 2012 var der 50 gråænder i området - i 2017 var det vokset til 1.847. En art som skeand var der 5 af i 2012 - i dag er der 404. Blishøns var slet ikke i området i 2012, mens der i år blev talt 3.050.

En anden art, der har indfundet sig på Gyldensteen Strand i større antal, er brushane, der kun blev set 5 af i 2012 - i 2017 har der været 80.

Som med resten af den 350 hektar store Gyldensteen Strand er der fri adgang til den renoverede mølle.

TV 2/Fyn fulgte fredag åbningen af den gamle pumpemølle. Se indslaget her:

21:01 Luk video