I det fynske folks tjeneste

IT-huller: Nordfyn kæmper for at forlade it-stenalderen

Huskøbere springer fra, når de hører hvor dårligt internettet er flere steder på Nordfyn. Sådan er virkeligheden hos en ejendomsmægler i Bogense.

04:04

På Nordfyn kæmper en lokal gruppe lige nu for at få del i støttemidlerne - så deres område kan forlade it-stenalderen. Foto: Peter Clowes

Søren Christensen fra Bladstrup er en af de nordfynboer, der savner lynhurtigt bredbånd. Foto: Peter Clowes

1 af 2

- Hvis der ikke er hurtig netforbindelse, er der mange mennesker der pr automatik vælger huset fra - uanset hvor hyggeligt eller godt beliggende, det ellers er, fortæller ejendomsmægler Karl Peter Lyhr til TV 2/FYN.

De ofte elendige internetforbindelser flere steder på Nordfyn har nu fået Nordfyns Landdistriktsråd til at gå til kamp for at få en internetdækning, der kan tiltrække og fastholde beboere og erhvervsliv på Nordfyn.

- Hvis vi skal sikre os fortsat beboelser her i området, så er det er alfa og omega for dem, at der er lynhurtigt bredbånd. Ellers flytter de ikke hertil, siger Kjeld Hansen fra landdistriktsrådet.

Lige nu arbejder en lokal gruppe med at udforme ansøgninger til Regeringens bredbåndspulje. Den er på 200 millioner kroner - de 80 af millionerne uddeles i år. Der er frist for ansøgning ved udgangen af oktober.

En af dem, der vil få glæde af bredbånd, er Søren Christensen fra Bladstrup.

- Jeg ville få to gladere piger, der så ville kunne se deres Netflix, griner han.

Puljen rækker ikke

Kjeld Hansen, der er næstformand i Nordfyns Landdistriktsråd, håber på, at alle 9 nordfynske projekter kan få del i bredbåndspuljen, men det vil kun løse problemet på Nordfyn. 

80 millioner er nemlig slet ikke nok til hele landet.

- Eksperter siger, at det kun er 10% af behovet, der kan dækkes med det beløb, siger Kjeld Hansen. 

Læs også Ingen fynsk jubel over ny bredbåndsaftale

Ministeren på området, Lars Chr. Lilleholt (V), giver nordfynboerne ret i, at bredbåndspuljen ikke kan løse alle problemer på den front.

- Det er en god begyndelse, men det her når vi ikke i mål med. Der er brug for fortsat at tage nye initiativer. Og det er også baggrunden for, at vi nu giver selskaberne mulighed for at realkreditfinansiere udrulning af bredbånd, siger Lars Chr. Lilleholt til TV 2/FYN.