Johan skal selv fange sit kød til aftensmaden: - Der er jo ingen, der vil have vegetarburgere

Unge i alderen 8 til 13 år får i disse dage en mulighed for at komme tættere på naturen i ren "Nak & Æd"-stil. Skydes der ikke en buk eller fanges nogle fisk, må man nøjes med vegetarburgere.

I disse dage får 20 børn i alderen 8 til 13 år en helt særlig naturoplevelse. De deltager i en sommerlejr, hvor det, der skal spises, er noget, de selv har fanget eller skudt. Ellers står den på vegetarmad.

- Der er jo ingen, der vil have vegetarburgere. Udover lige vegetarer, siger tiårige Johan Thrysøe Nielsen.

Sommerlejren er arrangeret af Bliv NaturligVis. Bliv NaturligVis er et formidlingsprojekt skabt i samarbejde mellem Danmarks Jægerforbund og Danmarks Sportsfiskerforbund med støtte fra Nordea-fonden.

Det er frivillige entusiaster, der står for formidlingen på sommerlejrene, og en af dem bliver holdt på Nordfyn, hvor Andreas Georg Nielsen er lejrchef.

- Det helt overordnede mål med det her er at få børnene mere ud i naturen, siger Andreas Georg Nielsen. 

Ingen vegetarburger i lejren

Hele konceptet bag sommerlejren er, at børnene skal lære naturen bedre at kende, samt at værdsætte det, man fanger. 

- Det jeg håber på, at ungerne får ud af det her, det er måske en anden forståelse for kød, og hvordan vi skal betragte kød i fremtiden. At kød ikke er en nødvendighed, men noget man anerkender og værdsætter, siger Andreas Georg Nielsen.

I helt vanlig "Nak & Æd"-stil, som er et DR-program, der har kørt i over ti år, får børnene kun det at spise, som de selv fanger eller skyder på sommerlejren. 

- Vi har desværre ikke fanget nogen fisk i dag, men vi skød en buk i formiddags, så i aften står den på bukkeburgere, siger Andreas Georg Nielsen.

Og det er flere af børnene temmeligt begejstrede for.

- I aften skal vi have bukkeburgere. Hvis vi ikke havde skudt den ..., siger Rebecca Weile Hult Kjærulf på ni år, inden Signe Therkilde Nielsen på ni overtager sætningen med et par rullende øjne:

- ... Så skulle vi have haft vegetarburgere, siger Signe Therkilde Nielsen.

En kæmpe ære

Et andet sted i sommerlejren viser Johan Thrysøe Nielsen på ti år stolt bukken frem. Den blev tidligere på dagen sprættet op og renset, så den er klar til at give børnene kød på bordet.

Johan Thrysøe Nielsen betragter dyret med taknemmelighed lysende ud af øjnene.

- Det er bare en kæmpe stor ære at få sådan et dyr med hjem, siger Johan Thrysøe Nielsen.

På vej tilbage til lejren stemmer han begejstret med i kød-koret.

- Det er fedt nok, at vi ikke skal have vegetarburgere, siger han roligt.

Stor anbefaling fra børnene

Selvom "Nak & Æd" er et ældre tv-program med mange år på bagen, er det noget, der inspirerer.

Udstyret med fiskestænger skal børnene forsøge at fange deres aftensmad.
Udstyret med fiskestænger skal børnene forsøge at fange deres aftensmad.
Foto: Lasse Beck Frost

- "Nak & Æd" er blevet virkelig populært, og det er også noget af det, de trækker på, når de er her. 'Årh, det er ligesom i "Nak & Æd"', siger de. Men så har der også været corona, og det har jo gjort, at mennesker er begyndt at komme mere ud, siger Andreas Georg Nielsen. 

Interessen er i hvert fald til at spore, hvis man kigger på de sommercamps som Bliv NaturligVis har arrangeret over hele landet. Alle har været udsolgte med undtagelse af én på Bornholm.

- Det, som vi prøver at skabe, er den her 'fra jord til bord'-fornemmelse hos dem. At de selv har været med ude at skyde eller fange kødet, og selv har været med i hele processen. Fra jagt til det ligger foran dem på bordet og skal spises, siger Andreas Georg Nielsen. 

Bliv NaturligVis afholder også efterårslejre, hvor naturglade børn kan få sig en lignende oplevelse. Og er man i tvivl, om det er noget for sit barn, kan man måske nøjes med at få Rebecca Weile Hult Kjærulf og Signe Therkilde Nielsen anbefaling:

- Jeg synes, at hvis I elsker naturen, skal I prøve at komme med til det, siger Rebecca Weile Hult Kjærulf, inden Signe Therkilde Nielsen overtager med et stort smil:

- Det er rigtig sjovt og hyggeligt.