I det fynske folks tjeneste

Kæmpe stigning i boligsalget på Nordfyn

På Fyn blev der solgt markant flere huse i januar i år end sidste år. Men ikke i Odense. Nordfyns og Faaborg-Midtfyns Kommuner trækker i boligkøberne.

På boligmarkedet er året startet med et brag i Region Syddanmark, hvor antallet af bolighandler i januar lå langt over niveauet fra januar 2015.

Stigningen i antallet af handler med villaer og rækkehuse skyldes især en fremgang på 17 procent på Fyn. Her er Odense den eneste kommune, der har oplevet en nedgang i antallet af handler.

Assens og Middelfart kommuner holder sidste års niveau, mens de resterende kommuners hussalg er i plus; Nordfyns med 100 procent og Faaborg-Midtfyn med en stigning på 71 procent. Det viser en ny opgørelse over bolighandler i januar fra Boligsiden.dk.

I alt blev der solgt 24 villaer i Nordfyns Kommune i januar måned, altså dobbelt så mange som sidste år. 

Stigningen på hele 100 procent gør Nordfyns Kommune til den kommune med den tredjestørste stigning i hele landet. Og det er måske tegn på en helt ny udvikling på boligmarkedet.

Nye tider på boligmarkedet?

For i København Kommune havde 37 procent færre hushandler i januar i år end i januar 2015, men Hovedstaden er langt fra alene. Alle de store byer har haft en nedgang i antallet af hushandler. I Aarhus er faldet på syv procent fra januar 2015 til januar i år. I Aalborg er faldet seks procent og i Odense fem procent i samme periode.

Derfor spår boligsiden.dk, at den udviklingen måske kan være tegn på en ny tilgang til boligmarkedet for rigtig mange danskere.

- Det er nogle meget spændende tendenser på boligmarkedet, vi ser nu. Det er for tidligt at sige, om det er en spæd start på et større paradigmeskift på boligmarkedet, men lige nu tyder det på, at aktiviteten er flyttet fra byen og ud i yderområderne, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for boligsiden.dk.

Hun uddyber:

- Boligkøberne er rationelle mennesker. Hvis de ikke længere føler, at fordelene ved at bo centralt kan opveje de høje boligpriser, så vil de vende blikket andre steder hen. Vi kan ikke udelukke, at det er det, vi ser nu, hvor antallet af hushandler også er faldet i Københavns omegn og Nordsjælland, hvor priserne er steget meget, siger Birgit Daetz.

På Nordfyn har udviklingen på boligmarkedet været rigtig positiv siden november måned. Antallet af boliger til salg af faldende, og der bliver ikke længere sat så mange nye boliger til salg.