I det fynske folks tjeneste

Katastrofal høst: jordbærrene regner væk

Sæsonens ekstreme vejr er gået hårdt ud over årets jordbærhøst, som ligger mellem 20 og 25% lavere end sidste år

Man skal kigge længe efter danske jordbær, som er dyrket på friland ude i butikkerne. De fleste af bærrene er fra Holland eller Belgien og er typisk produceret i drivhus eller tunneler. Helt udsædvanligt er sæsonen for de danske frilandsbær allerede ved at være slut nu - en måned tidligere end sidste år.

I Asperup har jordbæravler Lars Klindt Andersen fået halveret sit udbytte i år. Han havde ikke forventet, at det ville gå så galt.

- Det så rigtig rigtig godt ud inden vi startede på alle markerne, men så ramte vi 1. juni og der kom en uge med fuld sol, som brændte alle bærrene i de tidlige sorter af. De kan klare nogle få dage men ikke så længe med sol, siger han

Halvering af udbyttet

Han har en mellemstor produktion af jordbær i Asperup på 9 hektar og høster normalt 100 ton bær årligt. I år er udbyttet  halveret til mellem 45 og 50 ton på nuværende tidspunkt.

-Når omsætningen bliver halveret, så gør det ondt på en mindre virksomhed som os. Også fordi vi står og mangler likviditet,  siger Lars Klindt Andersen

På Fyn er der mellem 40 og 50 jordbæravlere med mere en 1 hektar jordbær. Flere og flere af dem er færdige med at høste de populære bær, der for mange er indbegrebet af sommer. Og ifølge Torsten Boger, som er salgskonsulent i Gasa og ansvarlig for jordbær, så er udbyttet af jordbær i år reduceret med mellem 20 og 25% i forhold til sidste år.

Stor frustration

-Der er en stor frustation blandt avlerne over at vejret ikke arter sig. For bærrene sidder stadig ude på planterne, men kvaliteten er ikke god nok, siger Torsten Boger.

Til gengæld har avlerne i år fået bedre priser i forhold til sidste år. De få danske bær har skabt en større efterspørgsel, som har været med til at holde prisen oppe.

Hovedsæson startede godt, men det meget våde vejr har været et problem for jordbæravlerne. Bærrene er rådne og de må slås med gråskimmel.

Høsten regner væk

De sene bær ser det lidt bedre ud med, men de udgør ikke så stor en del af den samlede høst.  Enkelte avlere har stadig jordbær på planterne af de sene sorter, men de er i fare for ikke at kunne modstå den store mængde regn, der har skyllet ind over landet den sidste tid.

Hos Lars Klindt Andersen er store dele af den sene høst rådnet væk i regnen. Han har ansat 28 jordbærplukkere fra Lithauen for sæsonen, men har allerede været nødt til at sende 8 af dem hjem. Flere rejser hjem i dag og i morgen.