I det fynske folks tjeneste

Kims ramt af shitstorm: Jørgen er klippet ud af reklamevideo

En reklame for Kims' chokoladekugler har rejst en shitstorm på internettet, hvor den kritiseres for at være racistisk.Nu bliver den fiktive frontfigur, Jørgen, klippet ud af filmen.

Foto: Uffe Weng /Scanpix

I reklamen for Kims' chokoladekugler optrådte frontfiguren, Jørgen, med ansigtet smurt ind i chokolade. Med lyden af bongotrommer i baggrunden fortæller han, at han ikke er brun, fordi han har været på Gran Canaria, men fordi han skal fortælle om sine nye chokoladekugler.

Læs også KiMs satte snackrekord - vil nu sælge chokolade

Det har forarget en del forbrugere, som lufter deres vrede på Kims' egen Facebook-side, skriver Berlingske.

Debatten blev startet af Nicole Jacqueline Obovo Emore, som skrev:

"Efter at have set tv-reklamen i går aftes føler jeg mig utroligt krænket. Ikke kun fordi det er et dårligt forsøg på at ligne en person, der har proppet sig selv så meget i chokolade, at det tilfældigvis er smurt ud over hele ansigtet. Det er også krænkende, fordi jeg som afrodansker ikke kan undgå at lægge mærke til den tydelige opstilling. Jeg kan ikke undgå at høre, at der i reklamefilmen er indsat bongotrommer i baggrunden. Og jeg kan ikke undgå at høre Jørgen sige, “Jeg er brun, fordi…”

Også mange andre har raset på siden, og selvom Jørgen - alias Henning Jacobsen - forsøgte at forklare sig, stoppede det ikke shitstormen.

De anklager Jørgen for at køre "blackface" - en betegnelse for, at hvide personer imiterer sorte personer ved at male ansigtet sort og læberne røde eller hvide. Det har længe været et fænomen i Vestens traditions- og teaterliv, men er de senere år blevet anset for racistisk, fordi det fastholder en stereotyp om sorte som underlegne.

Derfor har Kims besluttet at tage konsekvensen og klippe scenen med den chokoladeindsmurte Jørgen ud af reklamen, skriver Berlingske. 

Ifølge avisen skrev Jørgen på Facebook:

"Der er mange af jer, der skriver, at det er en ommer - og ved I hvad? Jeg hører, hvad I siger. Jeg klipper mig selv ud af filmen! Helt og aldeles. Så nu skal der fokuseres på min nye chokolade, som stadig er lige så god, som den ser ud. Det håber jeg, kan gøre det godt igen. Jeg vil jo ikke ha’ at nogle bliver stødt", skrev Jørgen på Facebook.

Kims har tidligere været indklaget for Radio- og TV-nævnet for racisme.

Det handlede om en reklame for nødder, hvor en nøddespecialist ikke kunne sige "m". Så i stedet for "smager af mere" sagde han "snager af nere".

Dengang afgjorde nævnet, at der var tale om humor, så det fik ingen konsekvenser for Kims.